Déva anno és most

A legutóbbi, 2011-es romániai népszavazás már alig 4500 magyar lelket mutatott ki ki Déván.

Balázs D. Attila
2022. 03. 27. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha nem is változott volna olyan sokat a dévai Fő utca képe a békebeli időkhöz képest. Vagy mégis? Képeslapunk 1909-ben kelt útra, amikor a 8600 fős várost még 5800 magyar és csak 2400 román lakta. A legutóbbi, 2011-es romániai népszavazás viszont már alig 4500 magyar lelket mutatott ki Déván 50 ezer (!) románnal szemben.

A Google-térképből kivágott utcakép tavalyi állapotokat mutat, és ha a két, szinte ugyanabból a helyzetből fotografált képet nézzük, szembetűnik, hogy a magyar feliratok már egytől egyig eltűntek. A Fehérkereszt Szálloda tűzfalra írt cégérét is leradírozta a történelem.

A hotel teljesen átalakított, sivár épületében ma a helyi Egészségbiztosító működik, amelynek portáléját immár a román és a csillagos uniós zászló vigyázza.

A tavalyi kép tanúsága alapján valódi trikolórdömpinget láthatunk a Fő utcán, aminek mai neve mi más lehetne, mint az Erdély elrablására emlékeztető Strada 1 Decembrie 1918. (Trianon után Mária román királynő, majd Karl Marx nevét is viselte.)

Google-térképből kivágott utcakép

A Fehérkereszttel szemközti díszes, kupolás épület, a hajdani Hotel Orient is igencsak átbalkániasodott „deréktól” lefelé, ám a város jelképét, a képeink hátterét uraló várat pár éve sikerült felújítani. A restaurált Árpád-kori erősség átadási ünnepsége ordított a történelemhamisításoktól, vagy ahogy a Nyugati Jelen akkori tudósítása fogalmaz, a történelemkisajátítástól: 

Jóllehet középkori magyar várról van szó, rengeteget említették és be is mutatták az ókori dákokat és rómaiakat, a középkornak és modern kornak, vagyis a vár valós történetének viszont jóval kevesebb szerep jutott, magyar vonatkozásáról pedig jóformán semmi sem hangzott el, még Kőműves Kelemen balladáját sem említették.

Mára egy hatalmas, tájidegen román zászló is befészkelődött a „magos vár” fokára, ahonnét kitekintve a magyar ma is úgy érezheti a zavaró tényezők ellenére, hogy egész Erdélyországunk a lábai alatt hever.

Az Időutazás a magyar múltba 77. részében tovább rójuk a régi nagy Magyarország útjait az antik képeslapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Déva. Fő-utca a várral.” 1909-ben feladott képeslap Győrre. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.