Egy királyi fürdő a Felvidéken

A felvidéki Stubnyafürdőn volt az egyik legészakibb fürdőnk, a pici Turóc vármegyében.

Balázs D. Attila
2022. 03. 23. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai Magyarországról joggal mondják azt, hogy fürdőnagyhatalom. Ám ha elővesszük a régi ország térképét, döbbenetes a kép, hogy hány fürdővárost vettek el tőlünk. A felvidéki Stubnyafürdőn volt az egyik legészakibb fürdőnk, a pici Turóc vármegyében.A stubnyai hévizek már az Árpádok idején ismertek voltak, később pedig maga a német-római császár és magyar király, Luxemburgi Zsigmond is itt áztatta megfáradt tagjait. A nagy magyar nemesi famíliák, úgy mint a Wesselényiek, a Nádasdyak, a Forgácsok, Pázmányok és a Bethlenek is itt kerestek gyakran gyógyulást.

A jelenleg Szlovákiában található fürdőhely ma is üzemel, ahol bőrbetegségeket, női bajokat, valamint reumát, légzési, húgyúti és idegbántalmakat kezelnek, de a sor szinte végtelen a fürdő honlapja szerint – amin magyar menüt persze ne is keressünk.

1909-ben feladott csodaszép képeslapunk igazi békebeli felső-magyarországi idillt mutat. A Kék fürdő kupolája előtt a főszerepben a szebbik nem képviselőit láthatjuk korabeli ruházatban, akiknek hajkölteményei magukért beszélnek. A férfiak csak a háttérből figyelik a fotográfiai eseményt. A bal szélen viszont láthatunk egy másik fényképészt a masinájával együtt, ami igencsak megemeli képünk érdekességét, hiszen igen kevés képeslapot ismerünk, amin a fotók megörökítői is szerepelnek. 

Az 1905-ben bemutatott Kodak No. 3 Folding Brownie (Forrás: brownie-camera.com)

Két éve az Elrabolt Hungária című albumomban is megjelent nagyítva ez a lap, és akkor is úgy véltem, hogy egy harmonikás Kodak Brownie látható a fotós karcsú állványán. Ma is tartom ezt a megállapításomat, mert akkoriban ez a gép már világszerte egy elterjedtebb típus volt.
Az Időutazás a magyar múltba 76. részében Erdély felé kanyarodunk egy érdekes régi képeslap segítségével.A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Stubnyafürdő Gyógyhely Igazgatóságának kiadása. 1909-ben postázott képeslap. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.