Két titkos összetevő, amitől csodás lesz a vasárnapi húsleves

Húsleves nélkül sokak számára elképzelhetetlen a vasárnapi ebéd.

Forrás: Mindmegette2025. 08. 01. 13:53
Nem mindegy, milyen zöldségeket teszünk a fazékba, ha húslevest főzünk Fotó: KatarzynaWozniak Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsleves nélkül sokak számára elképzelhetetlen a vasárnapi ebéd. Az aranysárga, gyöngyöző leves a magyar konyha egyik alapétele. Az elkészítése nem bonyolult, de vannak alapszabályok, amire oda kell figyelni. Az egyik például a fűszerezés. A Mindmegette elárulja a titkot. Az alábbi recept két olyan titkos összetevőt tartalmaz, amitől mennyei lesz a végeredmény.

húsleves
A húsleves ízét különböző fűszerekkel fokozhatjuk.  - Fotó: Shutterstock

A húsleves az az étel, ami mindenkiben felébreszt egy emléket. Van, akit visszarepít a gyerekkorba és eszébe jut a nagymamája, amint vasárnap délben az aranysárga húslevest tálalta. Van, akinek megfázás idején a legjobb gyógyír volt egy tányér gőzölgő húsleves.

Húsleves gazdagon

A húsleves készítésére abszolút igaz az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Van, aki a szárnyasból készült húslevesre esküszik, van, aki csakis marhacsontból készíti, és van, aki a sertéscsont mellé még húsosabb részt is rak a levesbe. Akármilyen húst is választunk, törekedjünk arra, hogy jó minőségűt kérjünk a hentesnél.

A húsleves második legfontosabb összetevője a zöldség. Petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller, egy fej vöröshagyma mindig kerül a fazékba, de van, aki szívesen tesz még bele karalábét, kelkáposztalevelet, fokhagymát, vagy gombát is akár. Arra azonban figyelni kell, hogy a hús domináljon a levesben.

A húsleves ízét különböző fűszerekkel fokozhatjuk. Só és bors mindig kerül a levesbe és csokorba összekötve a petrezselyemzöldjét is érdemes beletenni. Van azonban még 2 olyan fűszer, ami még különlegesebb ízt ad a levesnek, ez pedig a lestyán és a borókabogyó.

A lestyán igazi konyhai jolly joker volt régen, zellerre emlékeztető, markáns illata és íze miatt elég volt belőle egyetlen levél, hogy feldobja a húslevest vagy akár egy kiadós pörköltet. Aztán valahogy kikopott a mindennapjainkból, ma már sokan fel sem ismerik a piacon, de érdemes a kertbe ültetni belőle. Hogyan használjuk a húslevesbe?

A receptekért látogasson el a Mindmegette oldalára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.