A lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére, annak ellenére, hogy bizony erős balkáni rokonsággal rendelkező étel. Az általunk ismert receptúrán túl a tojásos változata is közkedvelt, ám klasszikus hazai étel ide vagy oda, mindenki a saját receptjére esküszik – olvasható a Mindmegette cikkében.

Ezért is okoz sokszor felfordulást lecsókészítés közben a következő kérdés: előbb a paprika vagy a paradicsom kerül a lábasba?
A lecsó főzésének menete, a hozzávalók besorolása mindig is megosztotta az embereket. Van, aki szerint mindegy, hogy milyen sorrendben kerül a fazékba a paprika és a paradicsom, ám azok tábora is szépszámú, akik úgy tartják, ha nem tartjuk be a megfelelő egymásutániságot, akkor bizony pocsék lesz az étel – írja a Ripost.
Nos, azok, akik a hagyma dinsztelése után a felkockázott paprikával folytatják a hozzávalók adagolását, azt állítják, hogy ha lepirítjuk a paprikát a hagymával a zsiradékon, sokkal jobban kidomborodik az íze a lecsóban. A lap kiemeli, az sem mellékes szempont, hogy a paprikának sokkal több idő kell, hogy megpárolódjon, így előbb a saját levével kell párolni, és amikor már majdnem teljesen jó, akkor hozzáadni a paradicsomot, végül együtt puhára főzni mindent.