Nincs olyan ember, aki ne tudná, milyen rossz, amikor a hagyma csípi a szemét. Szerencsére vannak trükkök, amikkel ez elkerülhető. A hagymavágással kapcsolatos egyik ilyen trükköt egy orvos osztotta meg – olvasható a Mindmegette cikkében.

A hagymavágás sokaknak könnyfakasztó élmény – és nem csak átvitt értelemben. Bár a hagyma egészséges és nélkülözhetetlen sok receptben, a szeletelés közben felszabaduló irritáló gázok gyakran kényelmetlenséget és fájdalmat okoznak. Azonban most egy orvos megosztott egy egyszerű, mégis hatékony megoldást erre a problémára, aminek minden háziasszony örülni fog.
A kulcs a hőmérséklet
Az orvosi tanács lényege: a hagymát használat előtt 20 percre tegyük be a hűtőbe. Ez a trükk azért hatásos, mert a hideg lassítja azt a kémiai reakciót, amelynek során a szemcsípő anyag – a propántiál-S-oxid – felszabadul. Így a szeletelés kevésbé lesz irritáló, és könnyek nélkül készülhet a vacsora.