Mária Terézia születésének 305. évfordulójára emlékeznek Vácon

Programsorozattal emlékeznek meg Mária Terézia születésének 305. évfordulójáról, a királynő látogatásáról Vácon május 12. és 15. között.

Forrás: MTI2022. 05. 07. 10:57
null
Vác, 2021. április 25. A Szent Kereszt (Vártemplom - Barátok Temploma) tiszteletére szentelt ferences barokk templom és kolostor felújított épülettömbje a város legmagasabb pontján a Duna-part közelében. Elõdjét a városalapító I. Géza Árpád-házi magyar király építtette a XI. században. A várfalon (j) a király szobra, ifj. Blaskó János szobrászmûvész 2000-ben készült alkotása. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mária Terézia 305 programsorozat díszvendége Habsburg Eilika, aki a város meghívására látogat el a Dunakanyar szívébe – közölték a szervezők az MTI-vel.

A barokk főtéren táblaképavató, az elefántos házban Mária Teréziáról szóló időszaki kiállítás, a püspöki palotában zenés irodalmi est, a Kőkaputól induló jelmezes múzeumi séta és a Fehérek templomában barokk zenei hangverseny várja a közönséget.

A Városháza dísztermében május 14-én a kortársak visszaemlékezésein keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kor építészetével, bűbájosokkal, kuruzslókkal és boszorkákkal, a barokk divattal és gasztronómiával.

A gyerekek játékos formában, látványos elemekkel ötvözve találkozhatnak a barokk korral május 15-én. A főtéren a kort idéző vásári forgatag fogadja a kicsiket és nagyokat, a Pannónia-házban interaktív élmény-udvar és hangverseny színesíti a családi programot. A váci látnivalókról a www.visitvac.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Borítókép: A Szent Kereszt (Vártemplom – Barátok Temploma) tiszteletére szentelt ferences barokk templom és kolostor felújított épülettömbje Vác legmagasabb pontján, a Duna-part közelében. (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.