időjárás 35°C Pál 2022. június 30.
logo

Megnyugtatóan nő a világ legritkább majomfajának példányszáma

Forrás: MTI
2022.05.23. 10:09 2022.05.23. 10:16
Megnyugtatóan nő a világ legritkább majomfajának példányszáma

Mintegy 1300-ra növekedett a világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának, a fehérfejű langurnak a populációja Délnyugat-Kínában, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

A fehérfejű langurok (Trachypithecus poliocephalus) száma a Vietnammal határos Kuanghszi Csuang autonóm régióban a 2003-ban rögzített 598-ról 2012-ig 937-re, 2022-ig pedig mintegy 1300-ra emelkedett – közölte hétfőn a rezervátum, ahol a ritka majomfaj él.

A fehérfejű langur a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaja lett populációjának az elmúlt fél évszázadban tapasztalt erőteljes csökkenése miatt, amelyért elsősorban az orvvadászat és az élőhelyük elpusztításával járó emberi tevékenység a felelős.

A majmok a Cocsiang és a Mingcsiang folyók közti karszthegyeken élnek egy nyolcvan négyzetkilométeres védett területen, amelyet a regionális kormányzat hozott létre 2005-ben. A terület 2012-ben állami szintű természetvédelmi régióvá lett, ami azt jelentette, hogy még több energiát fordíthattak a majmok védelmére.

A rezervátumon belül eddig 47 hektárt állítottak helyre úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a langurok élőhelyének. A széttöredezett előfordulási helyeik összekapcsolására úgynevezett ökológiai folyosót hoztak létre, táplálásukra egy botanikus kertet alakítottak ki, és megfigyelésükre, védelmükre videókamerás rendszert helyeztek üzembe.

Borítókép: Alvó fehérfejű langurok a Cát Bà Nemzeti Parkban, Vietnamban (Fotó: Wikipédia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.