időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Ősi tölgyfák évgyűrűi árulkodnak az elmúlt 4500 év klímájáról

Forrás: Feol.hu
2022.05.02. 12:57 2022.05.02. 13:17
Ősi tölgyfák évgyűrűi árulkodnak az elmúlt 4500 év klímájáról

Az ősi tölgyfák kémiájának elemzésével a kutatók hamarosan rekonstruálhatják az elmúlt 4500 év északnyugat-európai éghajlatát – olvasható a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu cikkében.

A kutatók hamarosan rekonstruálhatják az elmúlt 4500 év északnyugat-európai éghajlatát, amivel pontosabban meg tudják majd határozni a faépületek és a tárgyak korát az ősi tölgyfák kémiájának elemzésével egy új, a Swansea Egyetem által vezetett projekten keresztül.

Az évgyűrűk elemzése – az úgynevezett dendrokronológia – a múlt megértésének bevált tudományos módszere. A fagyűrűket élő vagy holt fákban, vagy fából készült tárgyakban, a ház gerendáitól a hajó deszkájáig lehet vizsgálni. 

Ez az egyetlen olyan kormeghatározási módszer, amely hosszú távon képes abszolút dátumozást biztosítani, körülbelül egy év pontossággal – írja a Feol.hu.

A gyűrűk szélessége azt jelzi, hogy egy adott évben mennyit nőttek a fák. Ez nem csak a múlt klímáját árulja el, hanem lehetővé teszi például az ókori faszerkezetek, fából készült tárgyak rendkívül pontos datálását is. 

A megközelítés azonban nem mindig működik jól az olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság és Északnyugat-Európa, ahol az éghajlat enyhe és ritkán korlátozza a fák növekedését. 

Forrás: Pexels

Ez kihívást jelent az olyan elemzések során, amelyekkel a fagyűrű szélességi méréseit használják fel a szakemberek a múlt éghajlatának tanulmányozására. Úgy tűnik, hogy ez az a pont, ahol az új projekt, amelynek neve Quercus (a tölgy latin neve), változást hozhat.

A Quercus csapata ősi, az elmúlt 4500 évből származó történelmi és élő tölgymintákat fog vizsgálni.  

Ez a fafajta különösen hasznos, mivel a vizsgált régióban széles körben elterjedt, sokáig él és gyakran szerepel a régészeti feljegyzésekben.

A fák nem hazudnak

A Folly Arborétum történetével, féltve őrzött kincseivel, fenyőritkaságaival, a tobozszürettel és különleges ízvilágú éttermével is megismerkedtünk.

A Feol.hu cikke szerint a legfontosabb újítás az, hogy a kutatók a fa kémiáját fogják elemezni, nem csupán a gyűrűk szélességét. Az alapvető elemek – a szén, az oxigén és a hidrogén – stabil izotópjait vizsgálják meg. A fákban lévő szénizotópok a szén biokémiai változásait jelzik egy adott évben, ami az Egyesült Királyságban a nyári napsütés mennyiségéhez kapcsolódik.

Az oxigén - és hidrogénizotópok információt rögzítenek a fa által felhasznált vízről. Ez jelzi a nyári csapadéknak a mennyiségét és a légköri nagy körforgás változásait.  

A fa úgynevezett kémiai aláírásából származó bizonyítékok lehetővé teszik a tudósok számára a múlt datálását és a nyári éghajlat időbeli rekonstrukcióját.

A fák évgyűrűiben lévő stabil izotópok erős éghajlati jeleket hordoznak, és felhasználhatók a múlt éghajlatának rekonstruálására, még akkor is, amikor a fák nem nőttek környezeti terhelés miatt– mondta Neil Loader, a Swansea Egyetem földrajz professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak, aki az új projektet vezeti. 

A teljes cikk ITT olvasható. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.