A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleményében azt írta, hogy a „pte1367” nevű YouTube-csatornán angol és magyar nyelven elérhető filmek az EDUC Európai Egyetemi Szövetség – nyolc európai egyetem együttműködésével indított közös, angol nyelvű oktatási platform – keretein belül készültek el.
A Mecsek-hegységről készült kisfilmsorozat
Háromrészes természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült a Mecsek-hegység földtanáról a Pécsi Tudományegyetemen – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

A PTE saját médiuma, az UnivTV és Bujtor László docens együttműködésében készült, egyenként negyedórás epizódok a legújabb kutatási adatokra támaszkodva mutatják be a Mecsek-hegység jura-kréta kori geológiai kifejlődéseit, a hegység páratlan földtani értékeit.
A kisfilmek üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, valamint kőzetminták segítségével mutatják be a nézőknek a Pécs környéki területen 130–160 millió évvel ezelőtt zajló folyamatokat, amelyek még akkor történtek, amikor a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.
A sorozat kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is fontos és érdekes kutatási területté teszik
– hívták fel a figyelmet az egyetem közleményében.
További Mozaik híreink
Borítókép: A ködből kiemelkedő Mecsek Pécs közelében 2018. november 24 (Fotó: MTI/Sóki Tamás)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Menczer: Zelenszkij elmondta, hogy ő is irányítja a Tisza Pártot

Orbán Viktor Bognár Györgynek üzent a kupadöntő után

„Kár érte, fantasztikus játékos” – eldőlt Kerkez Milos sorsa

Ez nem vicc: az Európai Unió mesterterve, hogy a tagállamok vegyenek fel 150 milliárd eurónyi kölcsönt és abból vásároljanak Ukrajnának fegyvereket

„Nem találok szavakat... Nyugodj békében!” – Gyászol Hosszú Katinka

Botrány Svédországban: a kormánynak a magyar Gripenek sem szentek – magasszintű, súlyos mutyira derülhetett fény

A Fradi a végén mentette hosszabbításra a kupadöntőt

Elképesztő dráma: az utolsó pillanatban egyenlített a Fradi a kupadöntőben - videó

A magyaroknak kedvező eredmények születtek a jégkorong-vb-n

A Real Madrid sorsdöntő meccsén a 95. percben jött a dráma

Egy nagyváradi magyar üzenete a gazembernek

Robbie Keane elárulta, kire haragszik; Bognár György a csalást hiányolta
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.