Idén is kihajóznak a japán bálnavadászok

A bálnahús csökkenő népszerűsége ellenére idén is kihajóznak a japán bálnavadászhajók.

Forrás: MTI2022. 06. 07. 13:43
null
Kusiro, 2019. július 1. Elejtett csukabálnát emelnek partra egy bálnavadászhajóról a Hokkaido szigetén fekvõ Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-tõl ismét megkezdhetik a vadászatot. MTI/EPA/JIJI Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első halászhajó, a Jusin Maru No.3 kedden futott ki a tengerre Onomicsi város kikötőjéből Hirosima kormányzóságban.
A Kiotó Simbun című lap szerint szerdán útnak indul a Niszsin Maru anyahajó is, amely feldolgozza és átmenetileg raktározza a kifogott tengeri emlősöket.

A japán bálnavadászok „menüjén” 150 trópusi bálna és 25 tőkebálna szerepel. A hajók várhatóan november közepén térnek vissza Hirosimába.

Nemzetközi nyomásra tanúsított három évtized önmegtartóztatás után Japán 2019-ben kezdte újra a kereskedelmi célú bálnavadászatot, azt hangoztatva, hogy amiatt nem fenyegeti kihalás a bálnákat.A szigetország jelenleg csak saját felségvizein és gazdasági övezetében vadászik bálnára, az antarktiszi vizeken tudományos kutatások ürügyén folytatott vadászattal felhagyott. 

Japán presztízskérdést csinál abból, hogy a külföld ne szóljon bele a bálnavadászatba, holott a második világháború után a megszálló Egyesült Államok nyomására kezdték bálnahússal etetni az éhező lakosságot.

Borítókép: Elejtett csukabálnát emelnek partra egy bálnavadászhajóról a Hokkaido szigetén fekvő Kusiróban 2019. július 1-jén (Fotó: MTI/EPA/JIJI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.