Megdőlhet a melegrekord a hétvégén: minden, amit a hőségriasztásról tudni érdemes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétvégén tovább fokozódik a kánikula. Szombaton helyenként rekordközeli, 40 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetnek, az országos tiszti főorvos ezért meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást. Az ipari miniszter elrendelte a kamionstop feloldását, azért az autósoknak megnövekedett teherforgalommal kell számolniuk a hétvégén, a BKV pedig hasznos tanácsokkal látta el a Budapesten közlekedőket – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 22. 15:49
null
Budapest, 2022. július 20. Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd éjfélig meghosszabbították a hőségriasztást

Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken.

Az NNK és a katasztrófavédelem azt javasolja:

  • mindenki többet pihenjen,
  • kerülje a megerőltető fizikai munkát,
  • a legmelegebb órákban kevesebbet sportoljon,
  • érdemes folyadékot vinnie magával,
  • árnyékba húzódni,
  • igénybe venni a párakapukat,
  • ha nincs lehetőség a lakás hűtésére, akkor zuhanyozzon langyos vízben,
  • napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyermeket és állatot (sem öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket),
  • a nagy szárazság miatt ne gyújtsanak tüzet.

A kánikula elleni védekezés fontosságára figyelmeztet a BKV

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a kánikula hatásait mérsékelni, ugyanakkor arra kéri az utasokat, hogy a hőséget, a 40 fok fölötti várható hőmérsékletet figyelembe véve tervezzék meg hétvégi utazásaikat.

Kiemelték:

  • fontos a megfelelő napvédelem (sapka, napvédő krém),
  • minden utasnál legyen megfelelő mennyiségű ivóvíz,
  • az utasok különösen figyeljenek a gyermekekre és az idősebbekre.

TIM: Hűvös ital és pihenőhely kell a forróságban dolgozóknak

A legtöbbször adminisztratív jellegű mulasztásokon érte a munkaadókat a rendkívüli hőségben kötelező munkavédelmi intézkedések betartatása érdekében június végén lezajlott országos célvizsgálat – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken.

A kormányhivatalok mintegy hétszáz intézkedést tettek, főként a hiányosságok megszüntetésére kötelező határozatokat adtak ki. A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról, elővigyázatossági intézkedéseket kell tenniük a hőhullámok és az erős UV-sugárzás káros hatásainak mérsékléséért.

A rekkenő hőségben dolgozókat fel kell készíteni arra, hogy felismerjék és kezelni tudják a kánikula okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fel kell hívni a figyelmüket, hogy bármilyen panaszuk esetén, vagy ha kollégájukon tapasztalják a rosszullét jeleit, kérjenek munkahelyi elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

Felfüggesztik a kamionstopot az egész hétvégére

Az országos tiszti főorvos három nappal, kedd éjfélig meghosszabbította a korábban elrendelt hőségriasztást. A nehéz-tehergépjárművek forgalomkorlátozásának felfüggesztése ezzel automatikusan kiterjed vasárnapra is, vagyis a kamionok egész hétvégén szabadon közlekedhetnek a hazai utakon – közölték a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán.

A hétvégi forgalomkorlátozás az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a kamionstopot.

Az aktuális intézkedés a hőségriasztás eredeti határidejéhez igazodva szombat éjfélig szólt, de a feloldás automatikus életbe léptetését irányozta elő arra az esetre, ha a hőségriasztást újabb napokra hosszabbítják meg – írták.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a budapesti Szabadság téren, 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tiszti főorvos által előbb július 23-áig elrendelt, majd július 26. éjfélig meghosszabbított harmadfokú hőségriasztás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.