Űrhajósok nélkül bocsátotta fel épülő űrállomásának újabb modulját Kína

A közel 18 méter hosszú és 4,2 méter átmérőjű laboratóriumi modul a 2021 áprilisa óta keringő főmodulhoz fog csatlakozni.

Forrás: Origo.hu2022. 07. 24. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína vasárnap felbocsátotta épülő űrállomásának három modulja közül a másodikat, ami döntő lépés a létesítmény befejezéséhez.A mintegy 20 tonna súlyú Ventien fedélzetén nem tartózkodnak űrhajósok. Egy Hosszú menetelés-5B rakéta a hordozója, amelyet a dél-kínai Hainan szigetén található Vencsang űrközpontból indítottak – olvasható az Origo cikkében.

A startot követően az űrrepülésért felelős űrügynökség (CMSA) egyik tisztviselője bejelentette, hogy sikeres volt az indítás.
A közel 18 méter hosszú és 4,2 méter átmérőjű laboratóriumi modul a 2021 áprilisa óta keringő Mennyei Harmónia (Tienho) főmodulhoz fog csatlakozni.A dokkolási művelet kihívást jelent a legénység számára, mivel több egymást követő, nagy pontosságú műveletet igényel egy robotkarral.

Ez az első alkalom, hogy Kínának ekkora járműveket kell összekapcsolnia, ami kényes művelet – mondta az AFP francia hírügynökségnek Jonathan McDowell, a Harvard Smithsonian Center for Astrophysics kutatóintézet munkatársa. Ez lehetővé teszi, hogy az állomás sokkal több feladatra legyen alkalmas, és több tudományos kísérlet elvégzéséhez elegendő hely és energia álljon rendelkezésre.

A három hálóhelyiséggel, mosdókkal és konyhával felszerelt Ventien tartalék platformként is szolgálhat majd az állomás irányítására, ha a többi műszer meghibásodik.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.