Közeledik a Földet fenyegető aszteroida

Egy éve fedezték fel, és azonnal a legveszélyesebbek közé sorolták.

Forrás: Origo.hu2022. 07. 23. 11:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új adatok kerültek elő az egyik legveszélyesebbnek minősített aszteroidáról, amely potenciálisan akár a Földnek is csapódhat.Az 50 méter széles 2021 QM1 katalógusjelű aszteroidát először 2021 augusztusában észlelte az arizonai Mount Lemmon Obszervatórium – olvasható az Origó cikkében.

A korábbi számítások alapján úgy vélték, a kisbolygó veszélyesen közel fog jönni a Földhöz, és még egy becsapódást sem tartottak valószínűtlen forgatókönyvnek. A Nap fénye azonban megnehezítette az aszteroida pályájának követését, és ezzel útjának pontosabb meghatározását.A kutatók ezért vártak, és most ismét megvizsgálták az aszteroida mozgását. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Very Large Telescope (VLT) nevű kutatóeszközének sikerült képeket készítenie az űrszikláról. A fotók alapján precízebben meghatározták az égitest útját, és a mostani adatok alapján úgy tűnik, nem jelent veszélyt ránk nézve, le is került a veszélyes aszteroidákat gyűjtő listáról.

Az új adatok szerint a 2021 QM1 az egyik leghalványabb aszteroida, amit valaha megfigyeltek; a fényesség meghatározására használt skálán 27-es magnitúdóval a QM1 250 milliószor halványabb volt, mint a szabad szemmel még megfigyelhető leghalványabb csillagok.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.