A sáskák képesek kiszagolni a rákot?

A tudósok bebizonyították, hogy a sáskák szaglásuk segítségével képesek megkülönböztetni az egészséges emberi sejteket a rákos sejtektől. E különleges képesség lehetőséget adhat a betegség korábbi felismerésére, javítva a gyógyulás esélyeit – írja az Origo.

Forrás: Origo2022. 08. 13. 14:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rovarok ki tudják választani az egyes rákos sejtvonalakat, ami arra utal, hogy a rák típusa, valamint a rák jelenléte is kimutatható általuk. Ha ezt a képességet az orvostudomány alkalmazni tudná a gyógyászatban, óriási lehetőségek nyílnának meg a rákdiagnosztikában – tette közzé a Science Alert.

A sáskaérzékelés – amelyet az agyi aktivitásukban bekövetkező, elektródák által érzékelt változások alapján mérnek – megbízhatónak, érzékenynek és gyorsnak bizonyult, és mindössze néhány ezredmásodperc alatt történt.

 

A rák ilyenfajta érzékelését az általunk kilélegzett illékony szerves vegyületek teszik lehetővé.

 

Ismert, hogy a rák jelenléte valamilyen módon megváltoztatja az egyes sejtek anyagcsere-folyamatait, amelyet aztán érzékelni lehet a kilehelt vegyületekben.

A sáska egy olyan rovar, amelyet a tudósok rendszeresen használnak a szagláskutatásban, így e képességük nem teljesen ismeretlen a tudomány számára.

A sáskák agyára erősített elektródák segítségével a kutatócsoport meg tudta mérni a rovarok reakcióját a különböző sejtekből származó gázmintákra, és olyan jelprofilokat tudott létrehozni, amelyek az általuk szagolt vegyi anyagokat reprezentálták. Az egészséges sejtekre és a rákos sejtekre adott válaszként létrehozott profilok természetesen különböztek egymástól.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.