A vadon élő fajok több mint felét a kihalás fenyegeti

Egy faj védelme érdekében a természetvédőknek a lehető legtöbb információra van szükségük – attól kezdve, hogy az hol él, hogyan szaporodik és milyen veszélyekkel néz szembe. Világszerte azonban több ezer fajról hiányoznak ezek az alapvető adatok, ami megnehezíti a védelmüket. Egy új tanulmány szerint ezeknél az „adathiányos" fajoknál a hír hiánya valószínűleg maga a rossz hír – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 08. 09. 17:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megpróbálják megérteni a fajokat érintő veszélyeket

A kutatók gépi tanulási módszerekkel becsülték meg közel 7700 „adathiányos" faj védettségi állapotát, és megállapították, hogy valószínűleg ezeknek a 56 százalékát fenyegeti a kihalás. Az eredmények különösen aggasztók arra való tekintettel, hogy jelenleg csak azoknak a fajoknak a 28 százalékát tartják veszélyeztetettnek, amelyeknek a védettségi állapota ismert. Más szóval, ezeknek az állatoknak és növényeknek a negyede kihalhat anélkül, hogy tudnánk róla.

A dolgok még rosszabbak lehetnek a valóságban, mint ahogy azt most gondoljuk

– mondta Jan Borgelt, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökológusa, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Valószínűleg több faj kerül veszélybe, mint azt korábban véltük.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.