A legtöbben ismerjük a hagyományos elméletet arról, miként haltak ki a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtt egy vehemens aszteroidabecsapódás nyomán, amely a légkört porral és törmelékkel árasztotta el, és elhúzódó globális telet idézett elő. Volt azonban egy ezt megelőző, sokkal rejtélyesebb és kevesebbet tárgyalt kihalási esemény 202 millió évvel ezelőtt, amely leradírozta a bolygóról az addig uralkodó nagy hüllőket, s ezzel megnyitotta az utat a dinoszauruszok hatalomátvétele előtt. Vajon mi idézte elő a triász és jura időszakokat elválasztó tömeges kihalást, és minek köszönhették a dinoszauruszok, hogy ők prosperáltak, míg annyi más élőlény odaveszett?
Így lettek a dinoszauruszok a világ urai
A dinoszauruszok a versenytársaikat kipusztító hirtelen globális lehűlések után vették át az uralmat a Föld fölött – olvasható az Origó cikkében.

Tudjuk, hogy a kihalást megelőző triász időszakban jobbára forró és párás klíma uralkodott, és a következő, a dinoszauruszok felemelkedésével egybeeső jura időszakot is hasonló éghajlat jellemezte. Egy friss tanulmány azonban a feje tetejére állítja a melegkedvelő dinoszauruszok közkeletű ideáját.
Első alkalommal mutat be fizikai bizonyítékokat arra nézve, hogy a triász kori dinoszauruszfajoknak – amelyek akkor egy marginális, a sarki régiókra visszaszorított csoportot képeztek – rendszeresen fagyos körülményeket kellett átvészelniük.
További Mozaik híreink
A beszédes bizonyítékok a dinoszaurusz-lábnyomokkal együtt megőrződött furcsa sziklatörmelékek, amelyek csak jeges körülmények között jöhettek létre. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a kihalás alatt a sarkvidékeken már megszokott hideghullámok az alacsonyabb földrajzi szélességekre is kiterjedtek, és megölték az ott élő hidegvérű hüllőket. A dinoszauruszok ellenben, amelyek korábban alkalmazkodtak a hideg körülményekhez, áthaladtak ezen az evolúciós útszűkületen, és utóbb szétrajzottak. A többi a már jól ismert őstörténet.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Így válaszd ki a tökéletes bolti grillcsirkét, két dologra kell figyelni
Sok boltban kapni frissen sült grillcsirkét, amit megvehetünk egészben vagy akár darabolva is.

Kiderült: a magyarok nem használják, pedig ez fűszernövény valódi csodaszer a konyhában
Túl karakteres, sőt enyhén citrusos íze megosztó, sokan nem is merik használni. Pedig, ha egyszer megismerjük, a friss koriander felhasználása többet nem lesz kérdés: könnyen a konyha kedvencévé válhat.

Kiderült a krumplipüré titka, ettől lesz újramelegítés után is krémes
A krumplipüré az a köret, amivel a leggyakrabban találkozhatunk egy kiadós ebéd főfogása mellett a tányéron.

Ezért ne hagyjuk ki a reggeli kávét
Kutatások szerint a reggeli kávé jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Így válaszd ki a tökéletes bolti grillcsirkét, két dologra kell figyelni
Sok boltban kapni frissen sült grillcsirkét, amit megvehetünk egészben vagy akár darabolva is.

Kiderült: a magyarok nem használják, pedig ez fűszernövény valódi csodaszer a konyhában
Túl karakteres, sőt enyhén citrusos íze megosztó, sokan nem is merik használni. Pedig, ha egyszer megismerjük, a friss koriander felhasználása többet nem lesz kérdés: könnyen a konyha kedvencévé válhat.

Kiderült a krumplipüré titka, ettől lesz újramelegítés után is krémes
A krumplipüré az a köret, amivel a leggyakrabban találkozhatunk egy kiadós ebéd főfogása mellett a tányéron.

Ezért ne hagyjuk ki a reggeli kávét
Kutatások szerint a reggeli kávé jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.