Rejtélyes építmények, amelyek a legfényesebb csillag felé igazodnak

A Louisiana Állami Egyetem (LSU) kampuszán található mesterséges halmok a legrégebbi ismert, ember alkotta építmények Észak-Amerikában. A két egyedülálló domb hatméter magas, és mindkettő az éjszakai égbolt egyik legfényesebb csillaga felé igazodik. Azok közé az építmények közé tartoznak, amelyeket egykor az őslakosok építettek Louisianában – írja az Origo.

Forrás: Origo2022. 08. 23. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az American Journal of Science tudományos szaklapban publikált tanulmány rámutat, hogy az építmények közül több megsemmisült az elmúlt évszázadok során, ám az LSU egyetemi dombjai jó állapotban maradtak meg és szerepelnek a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásában is.

Az egyetem kutatói most úgynevezett üledékmagmintákat gyűjtöttek a helyszínen, amelyek során feltárták a leégett nád- és nádnövényekből származó hamurétegeket, valamint a leégett csontok maradványait.

Mindez a szakemberek szerint arra utal, hogy a halmokat valószínűleg egyfajta ünnepi célokra használták. Az anyag szénizotópos elemzése azt mutatja, hogy azok több ezer év alatt épültek, és a „B" betűjelűre keresztelt halom építése körülbelül 11 ezer évvel ezelőtt kezdődött.

Az üledékrétegekben talált fák gyökerei azt jelzik, hogy a b-halmot körülbelül 8200 évvel ezelőtt hagyták el az emberek,

amikor az északi féltekén jelentős éghajlati esemény történt, amelynek során a hőmérséklet hirtelen átlagosan körülbelül 1,6 Celsius-fokkal csökkent, ami körülbelül 160 évig tartott. Ezután – körülbelül 7500 évvel ezelőtt – az őslakosok új halmot kezdtek építeni az elsőtől északra, az „A" jelűt.

Az új elemzések szerint a bennszülöttek az A-építmény építésekor az elsőt próbálták meg rekonstruálni, így mindkettő körülbelül 6000 évvel ezelőtt készülhetett el a mai állapotában.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: A Louisiana Állami Egyetem (LSU) kampuszán található mesterséges halmok a legrégebbi ismert, ember alkotta építmények Észak-Amerikában (Forrás: LSU)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.