időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Megszületett a világ első klónozott sarki farkasa + videó

Forrás: Híradó.hu
2022.09.28. 10:49 2022.09.28. 11:25
Megszületett a világ első klónozott sarki farkasa + videó

Egy kínai klónozó cég bejelentette, hogy megszületett a világ első klónozott sarki farkasa (Canis lupus arctos), amelyet egy beagle kutya hordott ki – írja a Live Science cikke alapján a Híradó.hu.

A pekingi Sinogene biotechnológiai vállalat szeptember 19-én tartott sajtótájékoztatóján egy rövid videóban mutatta be a Maya nevű klónozott nőstény farkaskölyköt és beagle anyját. 

A videót száz nappal Maya születése után tették közzé. A klónozott sarki farkas június 10-én született egy pekingi laboratóriumban.

A Sinogene elpusztult halott háziállatok, például macskák, kutyák és lovak klónozására specializálódott magánügyfelek számára, a cég azonban arra szeretné használni a szakértelmét, hogy segítsen a veszélyeztetett fajok klónozásában.

Dolly, a balerina

A klónozott bárány létrehozásakor alkalmazott eljárással betegséget gyógyíthatnak, szerveket hozhatnak létre, kipusztult állatfajokat támaszthatnak fel.

Mayát egy olyan kifejlett, szintén Maya nevű sarkvidéki farkastól gyűjtött DNS felhasználásával klónozták, amely a Harbin Polarland vadasparkban idős kora miatt 2021-ben pusztult el Kína északkeleti részén.

Mi Jidong, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy Maya klónozása kétévnyi munkát vett igénybe.

A kutatók 137 sarkifarkas-embriót hoztak létre az idősebb Maya bőrsejtjeinek és kutyákból származó éretlen petesejteknek az egyesítésével. Ezekből az embriókból 85-öt sikeresen beültettek hét beagle béranyába. Az átültetett embriók közül csak egyetlenegy fejlődött ki teljesen a vemhesség idején.

A kutatócsapat azért használt nőstény beagle-ket, mert nem állt rendelkezésre elegendő nőstény sarki farkas, azonban a kutyák rendelkeznek annyi hasonló DNS-sel, hogy sikeres lehessen a megtermékenyítés és a vemhesség.

Maya jelenleg a laboratóriumban él, de idővel a Harbin Polarland vadasparkba szállítják, hogy fajtársaival élhessen.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: YouTube/News Center)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.