Nagybánya visszatér

Az egyik legszebb, országzászlót ábrázoló lap ez a gyűjteményemből.

Balázs D. Attila
2022. 10. 02. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi más következhetne időutazó sorozatunkban most, a magyarság legújabb erdélyi megaláztatása után, mint egy régi magyar nagybányai lap. Küldjük a románosított nevű polgármesternek, Chereches úrnak (száztíz százalék, hogy a családnevének eredetije valamikor Kerekes volt, tehát egy igazi árulóval állunk szemben), aki nemrég a magyar feliratok eltakarását rendelte el a XXI. századi Nagybányán.

Az egyik legszebb, országzászlót ábrázoló lap ez a gyűjteményemből, pedig a 40-es évek elején készült felvételt már hazánk német megszállása után adta fel valaki Stájerországba, német szöveggel. 

Ezt mutatja az 1944. májusi feladási dátum, valamint a Wehrmacht vörös cenzúrabélyegzője is.

De ekkor még állt a Rákóczi téren a nagybányai országzászló, amelyet Vitéz nagybányai (!) Horthy Miklós bevonulása után állított fel Szatmár vármegye egyik legfontosabb városának közönsége. Majd jött a háború számunkra kedvezőtlen végkifejlete, a határok visszahúzódása és a Cherechesek újbóli bejövetele. 

 

Azoké, akik manapság sem tudnak mit kezdeni az ölükbe hullott magyar vagyonnal, ezért játsszák és játsszák tovább a színjátékot – míg az előadás végérvényesen véget nem ér.

Az Időutazás a magyar múltba 120. részében is tartsanak velünk és a régi magyar képeslapokkal.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A nagybányai Rákóczi tér. Országzászló őrséggel, háttérben autóbusz és az István király szálloda. 1944 májusában postázva. A Fotofilm Kolozsvár felvétele (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.