időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Nagybánya visszatér

Balázs D. Attila
2022.10.02. 08:00 2022.10.08. 16:38
Nagybánya visszatér

Mi más következhetne időutazó sorozatunkban most, a magyarság legújabb erdélyi megaláztatása után, mint egy régi magyar nagybányai lap. Küldjük a románosított nevű polgármesternek, Chereches úrnak (száztíz százalék, hogy a családnevének eredetije valamikor Kerekes volt, tehát egy igazi árulóval állunk szemben), aki nemrég a magyar feliratok eltakarását rendelte el a XXI. századi Nagybányán.

Az egyik legszebb, országzászlót ábrázoló lap ez a gyűjteményemből, pedig a 40-es évek elején készült felvételt már hazánk német megszállása után adta fel valaki Stájerországba, német szöveggel. 

Ezt mutatja az 1944. májusi feladási dátum, valamint a Wehrmacht vörös cenzúrabélyegzője is.

Magyar szén Erdélyben

A régi magyar bányavidékeket, sejtelmes bányalejáratokat ábrázoló képeslapoknak külön gyűjtőkörük van Kárpát-medence-szerte.

De ekkor még állt a Rákóczi téren a nagybányai országzászló, amelyet Vitéz nagybányai (!) Horthy Miklós bevonulása után állított fel Szatmár vármegye egyik legfontosabb városának közönsége. Majd jött a háború számunkra kedvezőtlen végkifejlete, a határok visszahúzódása és a Cherechesek újbóli bejövetele. 

 

Azoké, akik manapság sem tudnak mit kezdeni az ölükbe hullott magyar vagyonnal, ezért játsszák és játsszák tovább a színjátékot – míg az előadás végérvényesen véget nem ér.

Eurokonform Trianon

A képeslapon az aknaszlatinai Ferenc-sóbánya hatalmas tárnája látható.

Az Időutazás a magyar múltba 120. részében is tartsanak velünk és a régi magyar képeslapokkal.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A nagybányai Rákóczi tér. Országzászló őrséggel, háttérben autóbusz és az István király szálloda. 1944 májusában postázva. A Fotofilm Kolozsvár felvétele (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.