Magyar szén Erdélyben

A régi magyar bányavidékeket, sejtelmes bányalejáratokat ábrázoló képeslapoknak külön gyűjtőkörük van Kárpát-medence-szerte.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 09. 25. 8:00
Forrás: BALÁZS D. ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi magyar bányavidékeket, sejtelmes bányalejáratokat ábrázoló képeslapoknak külön gyűjtőkörük van Kárpát-medence-szerte. Vannak, akik szakmai kötődés miatt vadásszák le ezeket a lapokat a gyűjteményükbe, s vannak, akiket a régi gazdagságunk emlékei iránti reményteli tisztelet vezet. Ilyen gyűjtő vagyok én is.

Cikkünk címébe nem azért került be a magyar szó, mert 1918-ban, a nagy összeomlás előtt útra kelt lapunkon a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. petrozsényi tárnájának bejárata látható, hanem azért, mert Petrozsény mindig is magyar terület volt.

E bányavidéknek ráadásul igen érdekes a története. Az Elrabolt Hungária album írásakor derült ki számomra, hogy az itteni bányákat 1895-ben szerezte meg a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt., amely Trianon után Petrosani Román Kőszénbánya Rt. néven román részvénytársasággá alakult át. Ez a társulat a körülményekhez képest olyan jól lavírozott, hogy vagyonegyüttese képezte Magyarország egyik legnagyobb külföldi érdekeltségét a második világháború végéig.

A petrozsényi szén- és aranybányákat végül a Szovjetunió szerezte meg magának 1947-ben jóvátétel címén. A magyar vagyon román közvetítéssel a szovjet birodalom ölébe hullott, így alakult meg a Sovromcărbune társaság.

Petrozsényról már az 1800-as években tudták, hogy Európa egyik leggazdagabb barnaszéntartaléka fölött fekszik, nem hiába tette rá mancsát az utolsó balkáni birodalom, Nagy-Románia.

Az Időutazás a magyar múltba 119. részében tovább rójuk nagy országunk útjait a régi képeslapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Petrozsény. A Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. nyugati főtárnája. 1918-as budapesti kiadás. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.