időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

Eurokonform Trianon

Balázs D. Attila
2022.09.18. 08:00
Eurokonform Trianon

Több mint százéves kárpátaljai ritkaság hever előttem az íróasztalon a régi magyar időkből. A képeslapon az aknaszlatinai Ferenc-sóbánya hatalmas tárnája látható. Ránézek, s olvasom a lapon, hogy 400 ezer mázsa magyar só került ki innen, a máramarosi sóbányászat fellegvárából évente, majd eltűnődöm, és átkozom Párizst a környékével együtt.

Mert nemcsak e hatalmas bányánkat, de az összes sólelőhelyünket átjátszották a rablógazdálkodást nemzeti sporttá alakító utódállamoknak.

Most az új Párizs, Versailles-ostól együtt, maga Brüsszel. Százkét évvel ezelőtt, míg ki nem mondták a nagy országcsonkítást, nem tudtuk volna elképzelni, hogy ott, a messzi nyugaton, ilyen gyalázatos módon semmibe vehetnek egy „kelet-európai” nemzetet, bennünket. Hogy hegységeket, folyókat, erdőségeket, termőföldeket, városokat, no meg bányákat, gyárakat, gáz- és olajlelőhelyeket lopnak el Hungáriától – az embertömegről nem is beszélve.

Azóta már tudjuk mire képesek, s hogy ma is ugyanazt tennék velünk csatlósaikkal együtt a demokrácia, a béke, a jogállamiság és még ki tudja, mely általuk kifacsart fogalom jegyében, mint akkor Trianonban és Saint-Germainben.

Önök szerint tán nem lenne nekik „eurokonform” meggyalázni ismételten egy nagy múltú európai nemzetet? Akkor is, ha épp ég a ház, rokkan a kontinens? Dehogynem! Ugyanaz a gátlástalanság, és ugyanaz a szinte már megmagyarázhatatlan magyarellenesség járja át Európa amúgy fuldokló felét ma is, mint amikor ez az aknaszlatinai lap született.

Ez a magyar múltdarabka, amelyik emlékeztet, hogy: nem, nem és soha többet nem engedjük, hogy újra megtegyék velünk azt, amit az elődeik véghez vittek ellenünk. 

Mert tanultunk a leckéből. Erre régi képeslapjaink, nagy országunk szellemiségét életben tartó aranykincseink, a történelemhamisítási kísérleteket kivédő apró pajzsaink is emlékeztetnek.

Az Időutazás a magyar múltba 118. részében tovább járjuk nagy országunk útjait a régi lapok segítségével. 

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg. 

Borítókép: Az aknaszlatinai Ferenc-bánya belseje. 1910 körüli postázatlan képeslap (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.