időjárás 6°C Virág 2022. november 26.
logo

Horthy Miklós út, Kolozsvár

Balázs D. Attila
2022.09.04. 08:00
Horthy Miklós út, Kolozsvár

Az erdélyi származású időutazó megdöbbenéssel figyeli, hogy ismételten próbálják Horthy Miklós személyének jelentőségét degradálni a kis országon belül és azon kívül, ráadásul – valami perverz okból kifolyólag – újfent jobboldali térfélről is. 

Nos, akkor üzenném a régi magyar képeslapok segítségével a kackiás bajszú, homályos látású, álkonzervatív újságíróknak is: ha nincs a kormányzó, akkor nincs revíziós siker sem.

Lehet kissé erőltetett áhítattal beszélni Telekiről vagy Bethlen szerepéről, de a nép, a nemzet mégiscsak Horthyt látta maga előtt, amikor a területi visszacsatolások történtek, s az ő nevét skandálták.

És nem véletlenül. Mert vele azonosulni lehetett, mert személye példakép volt – legalábbis annak, aki hitt a területileg integer ország feltámasztásában, ami erkölcsi kötelességünk volt, s nem pusztán létszükséglet nekünk, valamint a többi hungarus érzelmű kisebbségnek.

Nem véletlenül vették fel Horthy Miklós nevét utak, terek szerte a visszatért területeken, ahogy ezen a kolozsvári lapon is látható.

Horthy-szobrot százat, sőt: ezeret!

Az Időutazás a magyar múltba 116. részében tovább vándorlunk a régi nagy hazában.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Kolozsvár, Horthy Miklós út 1941 körül. A zsidó származású képeslapkirály, Weinstock Ernő budapesti kiadása (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.