Horthy Miklós út, Kolozsvár

Nem véletlenül vették fel Horthy Miklós nevét utak, terek szerte a visszatért területeken.

Balázs D. Attila
2022. 09. 04. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi származású időutazó megdöbbenéssel figyeli, hogy ismételten próbálják Horthy Miklós személyének jelentőségét degradálni a kis országon belül és azon kívül, ráadásul – valami perverz okból kifolyólag – újfent jobboldali térfélről is. 

Nos, akkor üzenném a régi magyar képeslapok segítségével a kackiás bajszú, homályos látású, álkonzervatív újságíróknak is: ha nincs a kormányzó, akkor nincs revíziós siker sem.

Lehet kissé erőltetett áhítattal beszélni Telekiről vagy Bethlen szerepéről, de a nép, a nemzet mégiscsak Horthyt látta maga előtt, amikor a területi visszacsatolások történtek, s az ő nevét skandálták.

És nem véletlenül. Mert vele azonosulni lehetett, mert személye példakép volt – legalábbis annak, aki hitt a területileg integer ország feltámasztásában, ami erkölcsi kötelességünk volt, s nem pusztán létszükséglet nekünk, valamint a többi hungarus érzelmű kisebbségnek.

Nem véletlenül vették fel Horthy Miklós nevét utak, terek szerte a visszatért területeken, ahogy ezen a kolozsvári lapon is látható.

Horthy-szobrot százat, sőt: ezeret!

Az Időutazás a magyar múltba 116. részében tovább vándorlunk a régi nagy hazában.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Kolozsvár, Horthy Miklós út 1941 körül. A zsidó származású képeslapkirály, Weinstock Ernő budapesti kiadása (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.