Vadon élő állatok ezreit telepítik át Zimbabwéban

Több mint kétezer-ötszáz vadon élő állatot telepítenek át Zimbabwéban, ahol az orvvadászat helyett a klímaváltozás okozta aszály válik az első számú fenyegetéssé az élővilágra.

Forrás: MTI2022. 09. 02. 13:21
null
Mwenezi, 2020. január 20. Csonttá soványodott szarvasmarhájukat próbálják megemelni egy család tagjai a zimbabwei Mwenezi faluban 2020. január 18-án. A rendkívüli szárazság miatt több mint 6 ezer szarvasmarha pusztult el a térségben 2019 októbere óta. MTI/EPA/Aaron Ufumeli Fotó: Aaron Ufumeli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrika déli részének a maga nemében egyik legnagyobb vadmentő műveletében mintegy kétezer impalát, négyszáz elefántot, hetven zsiráfot, ötven bivalyt, ötven gnút, ötven zebrát, ötven jávorantilopot, tíz oroszlán- és egy tíztagú vadkutyafalkát fognak be és telepítenek át a súlyos szárazság sújtotta déli Save Valley rezervátumból három csapadékosabb északi rezervátumba.

A Rewild Zambezi projekt keretében a Zambézi folyó völgyében három rezervátumban (Sapi, Matusadonha, Chizarira) építik újjá a kitelepített vadpopulációkat.

Hatvan év után ez az első nagyszabású projekt Zimbabwéban vadon élő állatok áttelepítésére. 1958 és 1964 között az akkor még Rhodéziának hívott afrikai országban a Noé-műveletben több mint ötezer vadállatot költöztettek el, akkor a víz elől mentve őket, mivel egy, a Zambézi folyón épülő duzzasztógát és a vele együtt kialakított víztározó, a Kariba-tó (a világ egyik legnagyobb mesterséges tava) miatt elárasztás fenyegette élőhelyüket.

A most kezdődött áttelepítést az tette szükségessé, hogy az elhúzódó aszály miatt katasztrófa fenyegeti a déli Save Valley vidékét

– közölte Tinashe Farawo, a zimbabwei nemzeti parkok igazgatóságának szóvivője.

– Hosszú éveken át a vadorzókkal vívtunk háborút, amikor pedig ezt épp megnyerni látszunk, a klímaváltozás jelentkezett az élővilágot fenyegető fő veszélyként – mondta az AP-nek a szóvivő.

A szakember szerint sok rezervátum túlnépesedőben van, miközben egyre kevesebb a táplálék és a víz. – Az állatok végül saját élőhelyüket pusztítják el, önmagukra jelentenek veszélyt, sőt élelem után kutatva lakott településeket kerítenek be, ami szüntelenül konfliktusokhoz vezet. Alternatívát a vadon élő állatok tömeges leölése jelenthetne, de ezt kegyetlenségnek tartják a természetvédő szervezetek – fejtette ki Farawo.

Zimbabwéban utoljára 1987-ben végeztek tömeges vadállatirtást.

Borítókép: Csonttá soványodott szarvasmarhájukat próbálják megemelni egy család tagjai a zimbabwei Mwenezi faluban 2020. január 18-án. A rendkívüli szárazság miatt több mint hatezer szarvasmarha pusztult el a térségben 2019 októbere óta. (Fotó: MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.