Több mint egy évszázada nem esett ennyi eső szeptemberben

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI, OMSZ2022. 10. 04. 12:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, szeptemberben tartósan csapadékosra fordult az időjárás az ország nagy részén, ezzel pedig egy hosszú száraz időszak ért véget.

Az ősz első hónapja volt a 2022-es év eddigi legcsapadékosabb hónapja, a csapadék országos átlaga pedig megközelítette a 100 milliméternyit, amivel az idei a kilencedik legcsapadékosabb szeptember a 20. század kezdete óta – írták.

A bejegyzés szerint a legcsapadékosabb szeptember 1996-ban volt, akkor 129,6 milliméternyi eső esett átlagosan, míg 2022-ben 98,3 milliméternyit regisztráltak.

Hozzátették: a szeptember havi csapadék országosan több mint 60 százalékkal haladta meg az 1991-2020-as normál értéket.

A mérések szerint a délkeleti és az északkeleti országrészben sokfelé a szokásos mennyiség 250-300 százaléka hullott le, így az Alföldön helyenként az idei szeptember volt a legcsapadékosabb 1901 óta. A középső országrészt és a délnyugati megyéket is 100 milliméternyinél több havi csapadék jellemezte. Az átlagnál kevesebb csapadék csak az Alpokalján, elsősorban Sopron környékén volt.

Kitértek arra: a havi középhőmérséklet országos átlagban 15,5 fok volt, fél fokkal alacsonyabb a sokévi átlagnál. A hónap második fele volt tartósan hűvösebb.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.