időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

A tengerparti nagyvárosok tíz éven belül komoly katasztrófával nézhetnek szembe

Forrás: Koponyeg.hu
2022.10.04. 09:36
A tengerparti nagyvárosok tíz éven belül komoly katasztrófával nézhetnek szembe

A klímaváltozás egyik velejárója, hogy a jégsapkák olvadnak, ezzel pedig jelentős mennyiségű víz kerül az óceánokba. Ugyancsak a klíma melegedése okozza azt is, hogy a tengerek és óceánok vizeinek hőmérséklete is emelkedik – írja a Köpönyeg.hu.

A melegedéssel nő a víz térfogata is, ergo emelkedik a tengerszint, ráadásul nem is kis mértékben. Ezzel a tengerparti városok számolnak is, hiszen nem tehetnek mást, de sok olyan település is van, melyeknek a tengerszint emelkedése csak a probléma egyik felét adja – derül ki a cikkből.

Egy friss tanulmány 48, 5 milliós, a tengertől maximum 50 kilométerre lévő nagyvárost vizsgált meg, kíváncsiak voltak, azok milyen mértékben süllyednek. A másik aggasztó probléma ugyanis a talajvíz visszaszorulása, illetve a gázok kiszabadulása. Ezek ugyanis “lyukakat” hagynak maguk után a talajban, mely összetömörödik a felszíni városok irdatlan súlya alatt, ezzel pedig maga a város folyamatosan süllyed. 

Ez 44 város esetében évi 20 mm-nél is nagyobb léptéket jelent, ami összeadódik a tengerszint emelkedésével, így ezek a területek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint azt eddig gondolták. Rio de Janeiro esetében például akkor, ha nem tesznek ellene semmit mintegy 2 négyzetkilométernyi terület kerülhet víz alá a tengerszint emelkedésének és a talaj süllyedésének összeadódó hatásai miatt 2030-ra.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.