időjárás 3°C Natália 2022. december 9.
logo

Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Forrás: MTI
2022.10.06. 09:16 2022.10.06. 13:20
Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Két amerikai, egy orosz és egy japán űrhajós indult szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a floridai Cape Canaveralről a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával.

Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani. Húsz éve ez az első amerikai földről indított űrhajó, amelynek fedélzetén NASA-űrhajósok társaságában egy orosz kozmonauta utazik.

A Crew–5 misszió legénysége az amerikai Nicole Aunapu Mann és Josh Cassada NASA-űrhajósokból, Vakata Koicsi japán űrhajósból és Anna Kikina orosz kozmonautából áll. Nicole Aunapu Mann egyben az első amerikai őslakos nő az űrben.

Egy amerikai–olasz űrhajóscsapatot váltanak és mintegy öt hónapot fognak az ISS-en tölteni tudományos kísérleteket végezve. A tervek szerint űrhajójuk csütörtökön este fog csatlakozni a mintegy 420 kilométeres magasságban, Föld körüli pályán keringő ISS-hez.

Szeptember 21-én az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin űrhajóssal a fedélzetén indították a Szojuz MSz–22 űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból. Az volt az első közös amerikai–orosz űrrepülés a február 24-i ukrajnai orosz invázió óta.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel, így biztosítva a folyamatos orosz és amerikai jelenlétet a fedélzeten.

Borítókép: a SpaceX rakéta kilövése (Fotó: MTI/AP/John Raoux)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.