Két amerikai, egy orosz és egy japán űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra

A floridai Cape Canaveralről a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával indultak el az űrhajósok.

Forrás: MTI2022. 10. 05. 19:51
null
Cape Canaveral, 2022. augusztus 17. Az amerikai ûrkutatási hivatalnak (NASA) az Orion kapszulával felszerelt új SLS óriásrakétája a szerelõcsarnokban a floridai Cape Canaveralnál mûködõ Kennedy Ûrközpontban 2022. augusztus 16-án. Az Artemis nevet viselõ új ûrprogram az elsõ útján Hold körüli pályára állítja a legénységet egyelõre nem szállító Orion kapszulát, amely a tervek szerint mintegy 40 nappal késõbb tér vissza a Földre. A NASA legkorábban augusztus 29-én indítja útnak az SLS óriásrakétát tesztelõ Artemis 1-et. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani. Húsz éve ez az első amerikai földről indított űrhajó, amelynek fedélzetén NASA-űrhajósok társaságában egy orosz kozmonauta utazik.

A Crew–5 misszió legénysége az amerikai Nicole Aunapu Mann és Josh Cassada NASA-űrhajósokból, Vakata Koicsi japán űrhajósból és Anna Kikina orosz kozmonautából áll. Nicole Aunapu Mann egyben az első amerikai őslakos nő az űrben.

Egy amerikai–olasz űrhajóscsapatot váltanak, és mintegy öt hónapot fognak az ISS-en tölteni tudományos kísérleteket végezve. A tervek szerint űrhajójuk csütörtökön este fog csatlakozni a mintegy 420 kilométeres magasságban, Föld körüli pályán keringő ISS-hez.

Szeptember 21-én az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin űrhajóssal a fedélzetén indították a Szojuz MSz–22 űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból. 

Az volt az első közös amerikai–orosz űrrepülés a február 24-i ukrajnai orosz invázió óta.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel, így biztosítva a folyamatos orosz és amerikai jelenlétet a fedélzeten.

Borítókép: Az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA) az Orion kapszulával felszerelt új SLS óriásrakétája a szerelőcsarnokban a floridai Cape Canaveralnál működő Kennedy Űrközpontban (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.