időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Miért éppen Martonvásáron létesítenek űrközpontot?

Forrás: Feol–Mediaworks
2022.10.05. 09:12 2022.10.05. 10:08
Miért éppen Martonvásáron létesítenek űrközpontot?

A Fejér és Pest megye határán fekvő település adhat otthont egy, a tervek szerint 2025 elejére elkészülő űrtechnológiai központnak – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu.

A közel tízmilliárd forintból épülő űrtechnológiai központ épülete – amely a Remtech nevet viseli majd – Martonvásáron belül, a vasútállomástól észak-keletre, az új, kialakítás alatt álló ipari parkban lesz megtalálható. A beruházás „egy teljesen zöldmezős, új épület kialakítását jelenti, amely a legmodernebb eszközök, technikák alkalmazásával és a lehető legtöbb megújuló (nap)energia felhasználásával fog üzemelni – derül ki a Feol cikkéből.

Egy high-tech épület megvalósításánál számos mesterséges intelligencia alapú rendszer beépítése is tervbe van véve, valamint az épület kialakítása, és az abban végzett tevékenységen túl annak működtetése is alkalmazni fogja az IPAR 4.0 innovatív megoldásait. 

A csarnok energiahatékonyság céljából modulárisan alakítható lesz az éppen aktuális feladatok szerint, így például csak azon részét szükséges üzemeltetni, amit az adott feladat megkíván. Ezen szempontok és a szigorú űripari szabványok egy új épület kialakítását követelik meg.”

A válasz szerint a település mellett több érv is szólt. Figyelembe vették a logisztikai szempontokat, így az M7-es és M0-s autópálya és a repülőtér közelségét, valamint a vonatközlekedés fejlettségét. Továbbá olyan ipari környezetet kerestek a beruházók, ami az innovációs ökoszisztémájukba beleillett. 

Martonvásár pedig elkötelezett az innováció mellett: több innovatív vállalkozásnak ad helyet, valamint a jövőben várhatóan egyéb társaságok is települnek ide, ami együttműködési lehetőségeket kínál, ezért ideális helyszínnek tűnt egy high-tech űripari fejlesztés megvalósításához

 – írta meg a helyi hírportálnak a Remred Kft.

A központ új munkahelyeket is teremt – hangsúlyozták már a közleményben –, megközelítőleg hetvenet. De mégis: mely szakmák képviselői találhatják meg itt számításaikat? A cég válasza egyértelműsít: 

 

„a Remtech központ egy úgynevezett űripari MAIT feladatokat (Manufacture, Assembly, Integration, Test – gyártás, összeszerelés, integráció, tesztelés) ellátó épület lesz,

 

valamint ezeken a feladatokon túl a Remred jelenlegi tevékenységének megfelelően tervezési és fejlesztési feladatoknak is helyet fog adni. Ezen tervezési-fejlesztési feladatok ellátásához elsősorban jól képzett, tudományos munkát végző, fejlesztésben jártas (villamos-, gépész-, szimulációs és teszt-) mérnökökre, projektvezetőkre, míg a MAIT feladatok elvégzéséhez megfelelő képzettséggel rendelkező technológus, technikus munkatársi körre lesz szükség. Mindezen kívül az épület működéséhez minden egyéb kiszolgáló tevékenységet is el kell majd látni, ezért természetesen szükség lesz logisztikai, üzemeltetési feladatokat ellátó munkatársakra is.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A Remtech űrközpont látványterve (Fotó: Remred Kft.)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.