Nemzetközi védelem alá helyeztek hatvan cápafajt

Természetvédelmi szervezetek mérföldkőnek nevezték a döntést.

Forrás: Origo.hu2022. 11. 18. 11:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetvédelmi szervezetek mérföldkőnek nevezték a döntést, amelynek hatálya 54 kékcápa-fajra és hat pörölycápafajra terjed ki. Az új szabályozás azt követően lép életbe, hogy a konferencia jövő heti plenáris ülésén is megerősítik – olvasható az Origó cikkében.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) 184 aláírójának képviselői hétfő óta üléseznek Panamában. 

A CITES célja, hogy szigorítsa – egyes esetekben pedig tiltsa – a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét, biztosítva azok túlélését.

A CITES keretében eddig csak kevés cápafajt helyeztek védelem alá. A tengeri ragadozókat uszonyukért és húsukért vadásszák, ami miatt több cápafaj vált súlyosan veszélyeztetetté vagy a került kihalás szélére.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.