Tönkreteszi a keringési rendszert az e-cigaretta

Hiába kevésbé ártanak a tüdőnek, az e-cigaretták ugyanolyan kárt okoznak a keringési rendszernek, mint a hagyományosak.

Forrás: Origo2022. 11. 06. 15:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kapszulás (pod-alapú) elektromos cigaretták használata során olyan illékony szerves vegyületek (volatile organic compounds, VOC) kerülnek a szervezetbe, amelyek a hagyományos dohányzáshoz hasonló módon károsítják a keringési rendszert – hangzott el az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association) idei tudományos konferenciáján Chicagóban – olvasható az Origó cikkében.

A VOC elnevezés a gáz halmazállapotú szerves vegyületek széles csoportját jelöli, amelyek számos közönséges termékben – egyebek között tisztítószerekben, festékekben, cigarettákban, rovarirtókban –, valamint a kipufogógázban is megtalálhatók. 

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az Environmental Protection Agency szerint a VOC-k lehetséges egészségügyi hatásai nagyban különbözőek lehetnek: a skála a súlyosan mérgezőtől a minden ismert hatást nélkülözőig terjed.

A kapszulás (pod-alapú) e-cigarettákat előszeretettel vásárolják fiatal felnőttek, valamint leszokni kívánó dohányosok. 

Azonban ezeknek a dohánytermékeknek az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásai jobbára ismeretlenek, ezért végeztük el ezt a kutatást 

– nyilatkozta Sana Majid, a Bostoni Egyetem orvosi fakultásának posztdoktor munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság dohánytermékekkel kapcsolatos kutatásokért felelős központja, a Tobacco Center for Regulatory Science égisze alatt Majid és munkatársai a kapszulás e-cigaretták keringésre gyakorolt egészségügyi hatását elemezték. 

A megfigyelő jellegű vizsgálatban a résztvevők egy alkalommal látogattak el a kutatás helyszínére, ahol a VOC-knak való kitettség érrendszerre gyakorolt hatását mérték fel a kapszulás e-cigarettát használók, a hagyományos dohányosok és a nem dohányzók körében.

A vizsgálatban összesen 106 fiatal (18–45 év közötti) felnőtt vett részt. Egyikőjüknél sem állt fenn a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját fokozó tényező, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint. 

A résztvevőket 2019 és 2021 között a Bostoni Egyetem orvosi fakultásán, valamint a Louisville-i Egyetemen (Kentucky) toborozták elsődlegesen a helyi lakosok, valamint az egyetemi hallgatók és dolgozók közül. Bár a teljes létszámban kiegyenlítettek voltak a nemi arányok (49% férfi és 51% nő), az egyes csoportokban már akadtak különbségek: a kapszulás e-cigaretta-használók 35%-a, a klasszikus dohányosok 33%-a, míg a nem dohányzók 81%-a volt nő.

Az eredmények azt mutatták, hogy a pod-alapú e-cigaretták hasonlóan kedvezőtlen hatást gyakorolnak a fiatal felnőttek érrendszerére, mint a hagyományos éghető dohánytermékek.

Mind az e-cigaretták, mind a hagyományos cigaretták használóinak 8%-kal magasabb volt a vérnyomásuk, és a pulzusuk is gyorsabb volt, mint a nem használóknak. A vizeletben mért emelkedett VOC-szint mindkét dohányoscsoportban összefüggést mutatott a keringési mutatók eltéréseivel, egyebek között az artériák elégtelen tágulásával.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.