Ijesztően hat a női agyra a cigaretta, akár meddőséget is okozhat

Már egyetlen szál cigarettától felborul az ösztrogéntermelés; kérdés, ennek milyen hosszú távú hatásai lehetnek.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 30. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egyetlen cigarettányi nikotinadag is csökkenti az ösztrogén termelését a nők agyában. Hogy ebből mi egyéb következik, azt egyelőre nem tudjuk, de a jelenségnek köze lehet például ahhoz, hogy a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról – olvasható az Origo cikkében.

A nikotin egyetlen adagja, vagyis annyi, amennyit egy szál cigaretta tartalmaz, már elégséges ahhoz, hogy akadályozza az ösztrogén előállítását a nők agyában. Ez a meglepő megfigyelés segíthet megmagyarázni a dohányzó nők egyes viselkedési sajátságait, például azt, miért szoknak le nehezebben a cigarettáról, mint a férfiak. Az erre vonatkozó új kutatási eredményeket az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium idén Bécsben rendezett éves kongresszusán mutatták be.

Első alkalommal mutattuk ki azt, hogy a nikotin lekapcsolja az ösztrogént termelő mechanizmust a nők agyában. Minket is meglepett, hogy ezt a hatást már egyetlen szál cigarettának megfelelő nikotindózis mellett is tapasztaltuk, ami megmutatja, mennyire erőteljesen befolyásolja a dohányzás a női agy működését

– nyilatkozta Erika Comasco, a svéd Uppsalai Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője. – Ez egy újonnan felfedezett hatás, és az eredmények még előzetes jellegűek. Még nem tudjuk, milyen viselkedési vagy kognitív következményekkel jár ez, csak azt látjuk, hogy a nikotin hatással van az általunk vizsgált agyterületre, és tudjuk, hogy az érintett agyi rendszer a nikotinhoz hasonló addiktív drogok célpontja. A hatást a talamuszban mutatták ki, amely az ún. limbikus rendszer részeként a viselkedési és érzelmi válaszokat szervező ősi agyterületek egyike.

Az Uppsalai Egyetem kutatói tíz egészséges női önkéntessel működtek együtt a kísérletek során. A résztvevő nők orrnyálkahártyán át kaptak egyetlen dózisnyi nikotint, s ezzel egyidejűleg egy injekciót, amely az aromatáz nevű enzimhez kötődő, radioaktívan jelölt követőmolekulát tartalmazta. A más néven ösztrogén-szintázként is ismert aromatáz enzim felelős az ösztrogén előállításáért. A kutatók MRI és PET képalkotás segítségével tudták nyomon követni az aromatáznak mind a mennyiségét, mind az agyban elfoglalt helyét.

A mérések azt mutatták, hogy a nikotinnak már ez az egy dózisa is mérsékelten csökkentette az agybéli aromatáz mennyiségét.

Egy ideje már tudható, hogy a nők és a férfiak eltérően reagálnak a nikotinra, például a nőknél kevésbé válnak be a nikotinhelyettesítő terápiák, és a leszokási kísérleteik gyakrabban végződnek kudarccal. E különbségek biológiai alapjai viszont mindeddig tisztázatlanok maradtak. A nikotinnak az aromatáz termelését érintő gátló hatását most első alkalommal sikerült felismerni. A hatást férfiakon egyelőre nem is vizsgálták.

Felfedezésünk nyomán úgy véljük, hogy a nikotinnak az ösztrogéntermelésre gyakorolt gátló hatása jelentősen befolyásolja az agyi működést, de talán egyéb szervrendszerekét, így például a reproduktív szervekét is; ezt még nem tudjuk – folytatta Comasco. „Annyi biztos, hogy lényeges különbségek mutatkoznak abban, ahogy a férfiak és a nők a dohányzásra reagálnak. A nők a jelek szerint kevésbé válaszolnak jól a nikotinhelyettesítő kezelésre, leszokás után könnyebben visszaszoknak, nagyobb eséllyel öröklik a hajlamot a dohányzásra, és fokozott eséllyel esnek áldozatul a dohányzás okozta betegségeknek, például a tüdőráknak és a szívrohamnak. Most meg kell értenünk, hogy a nikotinnak a hormonrendszert érintő hatása vajon szerepet játszik-e ezekben a jelenségekben.”

 

Természetesen a nőknek csak egy viszonylag kicsi csoportját vontuk be ebbe a vizsgálatba, és nagyobb mintaméretre lesz szükségünk az eredmények megerősítéséhez – tette hozzá Comasco. – Ezzel együtt az üzenet egyértelmű: a nikotin számos különböző hatást gyakorol az agyra, s ezek némelyike az ösztrogén és más nemi hormonok termelését érinti.

 

A felfedezést kommentálva Wim van den Brink, az Amszterdami Egyetem Akadémiai Orvostudományi Központjának nyugalmazott pszichiátria és addiktológia professzora így fogalmazott:

Ez mindenképpen egy fontos kezdeti felismerés. A dohányzásnak rengeteg kedvezőtlen hatását mutatták már ki eddig is nőkben és férfiakban egyaránt, de kifejezetten ezt a mechanizmust, amelyen keresztül a nikotin csökkenti a női agyban az ösztrogén termelését, korábban nem ismertük.

„Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a dohányzásfüggőség sok összetevőjű, komplex probléma, és a nikotinnak a talamuszra (és az ösztrogén termelésére) gyakorolt specifikus hatása önmagában aligha magyarázza a függőség kialakulásában, kezelésében és kimenetelében tapasztalt különbségeket a női és férfi dohányosok között. Attól a felismeréstől, hogy a nikotin hatására csökken az ösztrogéntermelés, még hosszú út vezet odáig, hogy a női dohányosokban csökkentsük a függőség kockázatát, kiküszöböljük a kezelés negatív hatásait és megelőzzük a visszaszokást, de a téma mindenképpen további vizsgálódást érdemel.”

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.