Egy kihalt faj utolsó példányának maradványaira bukkantak egy múzeum szekrényében

Az utolsó létező tasman tigris, más néven erszényesfarkas – 85 éve elveszettnek hitt – maradványait találták meg egy ausztrál múzeum szekrényében elrejtve – olvasható az Origó cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2022. 12. 05. 11:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó tasman tigris vagy más nevén erszényesfarkas 1936-ban halt meg fogságban a hobarti állatkertben. Akkor az állat tetemét egy helyi múzeumnak adták át – írta a BBC.

De hogy mi történt ezután a csontvázával és a bőrével, úgy gondolták, hogy az örök rejtély maradt.

A Tasmaniai Múzeum és Művészeti Galéria elvesztette a maradványok nyomát, és úgy vélték, hogy valószínűleg kidobták.

Évekig számos múzeumi kurátor és kutató kereste a maradványokat sikertelenül, mivel 1936 óta nem volt nyilvántartva sehol – mondta Robert Paddle, aki 2000-ben könyvet jelentetett meg a faj kihalásáról.

Ő és a múzeum egyik kurátora azonban találtak egy kiadatlan preparátori jelentést, ami a múzeum gyűjteményeinek átvizsgálására késztette őket.

A múzeum oktatási részlegének egyik szekrényében találták meg a hiányzó erszényesfarkas maradványait.

A példányt vándorkiállításként vitték körbe Ausztráliában, de a személyzet nem tudta, hogy ez volt az utolsó erszényesfarkas – mondta Kathryn Medlock kurátor.

A feltételezések szerint a tasman tigrisek egész Ausztráliában őshonosak voltak, de az emberek és a dingók által okozott hatások miatt csökkent a populációjuk.

Az erszényes végül már csak Tasmania szigetén fordult elő, ahol a kihalásig vadászták őket.

A teljes cikk Elveszettnek hitt erszényesfarkas maradványait találták meg egy szekrényben címen olvasható az Origó oldalán.
Borítókép: Erszényesfarkas (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.