Tarts ki, ódon Beregszász!

Karácsonykor merrefelé is tekinthetne az aggódó időutazó, mint a nehéz időket megélő Kárpátalja irányába.

Balázs D. Attila
2022. 12. 25. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonykor merrefelé is tekinthetne az aggódó időutazó, mint a nehéz időket megélő Kárpátalja irányába. Az itt látható, 1940 körül kiadott képeslap a térség egyik legfontosabb városáról, a Magyarországhoz visszatért Beregszászról szól. Lapunk különlegességét a mozaikhatás adja, ugyanis öt kép együttesen szerepel rajta, méghozzá igen érdekes formában.

A központi képösszeállítás, az egykori királyi törvényszékkel (ma II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) és az Árpád-kori alapokon nyugvó római katolikus plébániatemplommal, egy oklevelet formáz, amelyhez függőpecsét is társul egy kis képpel. A képes levelezőlap kiadója, a budapesti Weinstock művek, minden bizonnyal a város nagy múltjára akart utalni ezzel a rendhagyó kialakítású lappal – amely megíratlanul, olyan jó minőségben maradt az utókorra, hogy bármikor postázható lehetne.

Ma Kárpátalja a düledező Ukrajna része Beregszásszal együtt. Itt nem ropognak a fegyverek, és remélhetően nem is fognak, de itteni nemzettestvéreinknek érezniük kell, hogy minden magyar velük van a Kárpát-medencében. Támogassuk ezért őket, legyen szép az ünnep a régi Magyarország leginkább szorongatott nagytáján, Kárpátalján is!

Az Időutazás a magyar múltba 132. részében tovább rójuk a régi nagy ország tájait az antik magyar képeslapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Üdvözlet Beregszászról”. Kiadó: Weinstock Budapest (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.