Fordulópont az Alec Baldwin-ügyben: gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat

A bizonyítékok azt mutatják, hogy Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros is mulasztást követett el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 01. 7:20
Alec Baldwin to be charged over deadly shooting on Rust film set
epaselect epa10416079 FILE US actor Alec Baldwin at the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 09 September 2022 (reissued 19 January 2023). Baldwin will be charged with involuntary manslaughter over the shooting of cinematographer Halyna Hutchins, who was killed on a film set when he fired a prop gun, Santa Fe's District Attorney Mary Carmack-Altwies announced in a statement 19 January 2023. EPA/JASON SZENES Fotó: JASON SZENES

A bizonyítékok azt mutatják, hogy Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros is mulasztást követett el.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat az új-mexikói ügyészség Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros ellen a Rust című western tavalyi forgatásán lelőtt Halyna Hutchins operatőr ügyében. 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Alec Baldwin október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben lőtte le a vezető operatőrt, a 42 éves Hutchinst és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

A vádiratot kísérő indoklás szerint 

a bizonyítékok azt mutatják, hogy csak a forgatás napján legkevesebb egy tucat gondtalanságból elkövetett cselekmény vagy mulasztás történt a forgatást, illetve a lövéseket megelőző rövid időben, és ez nem foglalja magában Baldwin hanyag fegyverkezelését.

Baldwin elhárította magától a felelősséget a szerencsétlen halálesetért, mondván, hogy ugyan hátrahúzta a revolver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt, s egyébként is Gutierrez-Reed és más fegyverszakértők dolga volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak a kezébe éleslőszerrel töltött fegyvert.

Gutierrez-Reed a rendőrség szerint azt állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert, mielőtt átadta volna azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azt továbbadta volna a színésznek azzal, hogy a fegyver „hideg”, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata.

Ezzel szemben Halls december 13-án, az új-mexikói munkabiztonsági hivatal előtt tett tanúvallomásában azt mondta: sosem jelentette ki, hogy a Pietta reprodukciójában készült Colt .45-ös kézifegyver „hideg” lenne.

A szabálysértéssel vádolt rendezőasszisztens egyébként vádalkut kötött, és ennek értelmében várhatóan együttműködik az ügyészséggel.

A filmipari óvintézkedések szerint a színészeknek mindig abból kell kiindulniuk, hogy egy forgatáson használt fegyver vaktölténnyel van töltve. Éleslőszert használni szigorúan tilos – közölte az MTI az ügyészség szóvivőjének nyilatkozata alapján. 

Borítókép: Alec Baldwin (Fotó: EPA/Jason Szenes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.