Egész napos kijárási tilalmat vezethetnek be a macskákra Ausztráliában

Ausztráliában a házi macskák százmilliószámra pusztítják az őshonos állatokat egy helyi kutatás szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 09. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken közzétett jelentés megállapította, hogy évente országosan 323 millió állattal, köztük madarakkal végeznek a macskák, mivel a gazdik nagy többsége hagyja szabadon kószálni kedvencét. A szám 34 százalékkal magasabb a 2020-as vizsgálat során mért 241 milliónál.

A vadon élő állatok pusztulásának ugrásszerű növekedését a kutatók a koronavírus-járvány idején tapasztalt megnövekedett kisállattartási kedvre vezetik vissza. Ennek következtében a macskák száma a kontinensen 5,3 millióra ugrott.

A tanulmány szerzői úgy ítélik meg, hogy a kérdéssel, a felelős állattartás jogi kereteinek megteremtésével a törvényhozóknak is foglalkozniuk kell. 

 

Mi több, közleményükben megfontolásra ajánlják a macskák számára a napi 24 órás kijárási tilalom bevezetését.

 

Az ausztrál főváros térségében (ACT) például jogszabály írja elő a macskák szabad mozgásának korlátozását, Victoria államban pedig a helyi önkormányzatok fele adott ki valamilyen korlátozó rendelkezést. Más államokban eddig a törvényhozási korlátozások nem tettek lehetővé hasonló szabályozást.

A kutatásban részt vett egyik szervezet, az Invazív Fajok Tanácsa szerint ha csak Sydney térségében bevezetnék a macskák napi teljes kijárási tilalmát, máris mintegy 66 millió őshonos állatot menthetnének meg évente.

A másik, Birdlife Australia nevű szervezet képviselője pedig megállapította, hogy 

 

„bár a macskák természetét nem tudjuk megváltoztatni”, a gazdáikat érdemes lehet alternatív javaslatokkal támogatni.

 

A három kutatóintézet által közösen készített, az invasives.org.au weboldalon közzétett beszámoló szerzői a gazdik nagyobb felelősségére hívtak fel, mivel a macskatartók 71 százaléka hagyja szabadon lófrálni állatát.

Az ausztrál háztartásoknak körülbelül az egyharmadában tartanak kisállatot és ezek felében legalább kettő vagy annál több is van.

Évente e macskák mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során. Közülük körülbelül 40 valamilyen hüllő, 38 madár és 32 emlős.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.