„Visszaadhatja” Suhajda Szilárd testét az Everest

A magyar hegymászó nyughelye már mindörökre a Mount Everest marad – a gyászoló család akarata ez.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 16:25
Mount Everest Himalaya Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az idei, tavaszi mászószezonban 17-en tűntek már el a csúcstámadás közben az Everesten, többségük a halálzónában. Ez minden idők legtragikusabb mutatója, még soha ennyien nem adták életüket a hegyért – írja a Bors.

Köztük van a kiváló sportember, Suhajda Szilárd is, akinek eltűnése idején még másik hét mászót kerestek. Ők mindannyian már halottak – ez teljes bizonyossággal kijelenthető. Halálukat a Himaláján uralkodó rendkívül extrém időjárás okozta: a mínusz 30 fokos hideg és a mintegy 200 kilométerrel süvítő orkán. Az átlagos időjárás mínusz 18–20 fok között van, vihar esetén 100 kilométeres széllökésekkel.

Suhajda halálát, aki oxigénpalack nélkül mászott, agyi ödéma és fagyási sérülések okozták. A csúcstól nem messze, már a halálzónában, a Hillary-lépcsőnél veszett nyoma.

Az áldozatok között van egy 33 éves süketnéma malajziai hegymászó, akiről semmit sem tudni május 18. óta, amikor a csúcsról visszatért a 4-es táborba. Egy indiai-szingapúri hegymászónak 8500 méteres magasságban veszett nyoma. Megszakadt a kapcsolat egy nepáli hegymászóval és helyi kísérőjével is.

Azonban a rendkívül zord körülmények ellenére az Everesten mégis évről évre egyre melegebb az idő. A változás pedig nem kedvez a gleccsereknek, amik gyors olvadásnak indultak. 

A melegedésnek köszönhető, hogy a hegy egyre több áldozatát adja vissza 

– fogalmazott egy serpa.

A holttestek a kiolvadt jégtakaró alól kerülnek elő. A Föld legmagasabb hegye közel 300 mászó életét követelte eddig, közülük kétszáz még mindig a hótakaró alatt lehet. A melegedésnek köszönhetően csak tavaly, tíz frissen előkerült holttestet hoztak le a tibeti oldalon.

Borítókép: Mount Everest (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.