Két dologban hibázhatott Suhajda Szilárd a szakértő szerint

Úgy látja, nem ért fel a hegy csúcsára Suhajda Szilárd, azt is elmondta, miért.

Magyar Nemzet
Forrás: Csupasport2023. 06. 01. 15:08
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook

Úgy látja, nem ért fel a hegy csúcsára Suhajda Szilárd, azt is elmondta, miért.

„Nemcsak ismertem, de tiszteltem is Suhajda Szilárdot annyira, hogy hagyjam kicsit ülepedni a történteket, és a tragédia után néhány fontos kérdést megpróbáljak tisztázni” – fogalmaz néhány nappal ezelőtti bejegyzésében Vincze Szabolcs. A szakértő öt éven át volt a sajtófőnöke a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatnak, sőt, testközelből élte át Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiáját tíz évvel ezelőtt – emlékeztet a Mandiner

A Csupasport nevű portálon tehát leszögezi a szakértő, hogy ismerte és kifejezetten kedvelte Szilárdot és nagyon izgult érte most, sőt, még annak idején a K2-n is. Néhány gondolat Vinczében is felvetődött az esettel kapcsolatban, ezeket részletezte. Azt írta, szerinte nem ért fel a hegy csúcsára Suhajda Szilárd. 

„Szerintem Szilárd a Hillary-lépcső aljáig jutott, visszafordulni azonban fizikai és mentális állapota miatt sem tudott” – összegezte. 

Továbbá azt is fejtegette, hogy szerinte a profi hegymászó két hibát követett el a kalandozás közben, ezek egyike, hogy megszegte az Everest aranyszabályát, ami az alábbi. 

„Van egy íratlan szabály az Everesten: akármeddig jutottál, délben fordulj vissza!”

Megjegyezte hozzá, hogy kellett volna egy kísérő Szilárd mellé, akármekkora profi is volt. 

„Lett volna, aki visszarángatja az életbe, ha kell, akár káromkodással is. Ilyen magasságban ugyanis nagyon kockázatos a hegymászónak a saját megérzéseire támaszkodnia, mert a gondolatai az oxigénhiány miatt már nem tiszták.”

A másik hiba pedig a szenvedély lehetett, ami miatt a hegymászó nem tudott nemet mondani és visszafordulni. „Úgy gondolhatta, ilyen esélye még egyszer az életben nem lesz, és ugyan lehet, hogy kicsit kicsúszik az időből, de nekimegy és megcsinálja. Olyan döntést hozott, amit a mindig megfontolt és racionálisan gondolkozó Suhajda Szilárd biztosan nem hozott volna meg” – részletezte. 

Írt arról is, hogy Suhajda Szilárd valószínűleg bizonyítani is akart, ugyanis, amikor pótlólagos oxigén nélkül sikerült feljutnia a K2 csúcsára, „igen aljas és méltatlan módon támadták meg” azzal, hogy mégsem sikerült végrehajtania a bravúrt.  

„Többször beszéltünk róla, tudom, az eset mennyire megviselte, még ha nem is mutatta kifelé, és szerintem azóta is volt benne emiatt bizonyítási vágy. Ez a saját belső harca volt, és szerintem tudat alatt szerepet játszhatott abban, hogy ezúttal rosszul mérte fel a határait” – összegzett Vincze Szabolcs. 

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.