Suhajda Szilárd ül a Mount Everesten – előkerült az utolsó, megrázó fotó róla

Előkerült egy fotó, amelyen minden bizonnyal utoljára látható még életben a Mount Everesten eltűnt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd. Földünk legmagasabb, 8848 méteres csúcsán Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül ötven méterre volt a céljától, amikor megszakadt vele a kapcsolat.

2023. 06. 02. 22:54
null

Előkerült egy fotó, amelyen minden bizonnyal utoljára látható még életben a Mount Everesten eltűnt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd. Földünk legmagasabb, 8848 méteres csúcsán Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül ötven méterre volt a céljától, amikor megszakadt vele a kapcsolat.

A 40 éves Suhajda Szilárd egyedül, teherhordók és pótlólagos oxigén használata nélkül készült megmászni a Föld legmagasabb, 8848 méter magas csúcsát, a Mount Everestet, azonban a május 23-án indított csúcstámadásáról már nem tért vissza. Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel 7.30-kor tért vissza a Mount Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hóban ült. Suhajda Szilárd volt az, aki egyedül, oxigén nélkül mászott – olvasható az Explorersweb szakportál alapján az Origón és a Mandineren. Az utolsó fotót Ben Ferrer készítette róla, ami most került nyilvánosságra – ez cikkünk borítóképe.

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd sátra Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

– Röviden üdvözöltem, az alaptáborban beszélgettünk, megkérdeztem, hogy van, és ő csak annyit válaszolt: „Rendben”. 

Ferrer megjegyezte, hogy akkori az idő napos és szélcsendes volt. 

– Valószínűleg aznap a szezon legjobb körülményei voltak a csúcs megmászására, meleg volt, kevés ember volt a hegyen, és nem volt felhő vagy szél – mondta Ben Ferrer.

 

Suhajda Szilárd elszántan tartott felfelé

A beszámoló szerint Suhajda Szilárd felállt és folytatta az útját. Hat órával később találkozott Elia Saikaly dokumentumfilmes hegymászóval.

– Megpróbáltam beszélni vele, de nem válaszolt – mondta Saikaly. – Csak ment felfelé. Nagyon lassan, de folyamatosan felfelé tartott. Egy elszánt ember volt.

Elia Saikaly nyilatkozata már korábban ismert volt, valójában a Suhajda Szilárdról pénteken megjelent fotó az, amivel eddig nem találkozhattunk.

Sajnos Suhajda Szilárd elhatározása az életébe került – írja az Explorersweb szakportál. Suhajda Szilárd összeesett a Hillary-lépcsőnél, nagyon közel a csúcshoz. Mintegy ötven méterre tőle. Műholdas készüléke 8795 méterről még jelet adott késő este. Másnap reggel az Imagine Nepal csapata meglátta őt, kissé elszakadva a rögzített kötelektől, és még mindig életjeleket mutatott, azonban nagyon súlyos állapotban volt.

A keresőcsapat később nem találta meg a holttestét, de semmiképpen sem élhette túl a megpróbáltatásokat.

Borítókép: Suhajda Szilárd szemben a Mount Everest csúcsával (Forrás: Ben Ferrer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.