Nincs több titok, íme az egészséges táplálkozás tökéletes receptje

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás régóta központi téma, szinte mindenkit foglalkoztat.

Forrás: Mindmegette2025. 03. 04. 11:40
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás régóta központi téma, szinte mindenkit foglalkoztat, így a szakértők is folyamatosan kutatják és elemzik ezeket a területeket – olvasható a Mindmegette cikkében.

Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás (Fotó: Pexels.com)

A kutatómunka nem is maradt eredménytelenül, ugyanis a szakemberek – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) – végre megfogalmazták az egészséges táplálkozás négy fő alapelvét, amelyek a következők:

  • megfelelő tápanyag-bevitel, 
  • kiegyensúlyozottság, 
  • mértékletesség,
  • változatosság.

Ideális tápanyagbevitel

A szénhidrátok jelentik szervezetünk legfőbb energiaforrását, ezért ezek arányának 45–75 százalék között kell mozognia. Az optimális mennyiség 50–65 százalék közé esik, amit célszerű változatos forrásokból – például hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonákból, kenyérből, rizsből vagy burgonyából – fedezni.

Az egyszerű cukrok fogyasztását egészen minimálisra kell csökkenteni, mivel ezek nem létfontosságú tápanyagok. Az ajánlás alapján a napi energiabevitel maximum tíz százaléka származhat cukorból, de az ideális arány inkább 5 százalék körül van. A szakértők szerint ezt édesítőszerek használata nélkül kellene elérni – hívja fel a figyelmet a Rizikométer.

A zsírok tekintetében a telített zsírsavak fogyasztásánál arra figyeljünk, hogy a napi energiabevitelünk legfeljebb tíz százalékát tegyék ki. Az összes zsírbevitelnek 15-30 százalék között kell lennie, az ideális érték pedig 20-25 százalék között mozog.

Mennyi só egészséges?

A felnőttek számára ajánlott napi sóbevitel legfeljebb öt gramm, vagyis egy teáskanálnyi. Ennek ellenére egy korábbi kutatás szerint a magyar nők átlagosan 12 gramm, a férfiak pedig több mint 17 gramm sót fogyasztanak naponta.

További érdekességeket a témában a Mindmegette.hu cikkében olvashatnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexeles.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.