Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás régóta központi téma, szinte mindenkit foglalkoztat, így a szakértők is folyamatosan kutatják és elemzik ezeket a területeket – olvasható a Mindmegette cikkében.

A kutatómunka nem is maradt eredménytelenül, ugyanis a szakemberek – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) – végre megfogalmazták az egészséges táplálkozás négy fő alapelvét, amelyek a következők:
- megfelelő tápanyag-bevitel,
- kiegyensúlyozottság,
- mértékletesség,
- változatosság.
Ideális tápanyagbevitel
A szénhidrátok jelentik szervezetünk legfőbb energiaforrását, ezért ezek arányának 45–75 százalék között kell mozognia. Az optimális mennyiség 50–65 százalék közé esik, amit célszerű változatos forrásokból – például hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonákból, kenyérből, rizsből vagy burgonyából – fedezni.