Mint az, felteszem, köztudott, Második Erzsébet angol királynő (nem az, de mondjuk így az egyszerűség kedvéért), s vele együtt az egész Egyesült Királyság, a Nemzetközösségi Királyságok és a Nemzetközösség idén ünnepli az uralkodó megkoronázásnak hatvanadik évfordulóját, a Gyémántjubileumot. Természetesen pompás külsőségek közt, hatalmas rendezvények keretében az establishment is, de, és jelen blogbejegyzés szempontjából ez a fontos, a nép, vagy ahogy ők mondják, az alattvalók is. Tanúságaként, mennyire népszerű és szeretett az idős királynő, kisközösségek, családok szerte a brit dominanciájú kultúrában ünnepi ebédeket, vacsorákat szerveznek idén, könnyű utánanézni, a Google-lal keressenek rá a Diamond Jubilee Party-ra. A gasztronómia hivatalosan is részt vesz: a komoly magazinok mind jelentkeznek a témában különkiadással.
Ez idáig, mondhatni, belügy – bár szerintem Erzsébet civilizációs teljesítményét minden értelmes és érdeklődő ember elismeri. Csakhogy, az igazán érdeklődők azt is tudják, hogy az uralkodó egytizenhatod részben magyar származású (google Rhédey). Ezt a leszármazást az uralkodóház számon tartja, a kapcsolatokat ápolja, Károly herceg rendszeresen utazik Erdélybe többek között ez okból. Ha más nem, ezen 1/16 megérdemli, hogy mi is megemlékezzünk a dologról, legtöbbünk életében nem lesz több ilyen lehetőség – ha egyáltalán lesz még valaha.
Kedves barátaink, Farkas Adrienne és Csermely Péter hozták az ötletet, és vállalták a vendéglátást. A dekorációt Angliában dolgozó barátaink-ismerőseink küldték, a fogásokat megosztottuk Adrienne, nejem és magam közt. Próbáltunk jellegzetesen angol, viszonylag egyszerű, és nagyobb mennyiségben is készíthető, ugyanakkor némileg „ünnepi” jellegű fogásokat találni szakfolyóiratokban, könyvekben. Csak azokról fogok beszámolni részletesen, melyeket én csináltam, így sem lesz rövid a post. A következők kerültek az asztalra:
A főételt, a koronázási csirkét Adrienne sütötte, mutatom a képet, valami fantasztikusan finom volt. A Union Jack sütiket úgyszintén, dettó, még én is ettem kettőt*, pedig nem vagyok édesszájú. A többiről részletesebben a következő oldalakon.