a derék bürgerek persze úgy ejtik ki, hogy 'kurrivurszt', tájszólásban pláne 'kurrivurst'. Sült kolbász + „sajátmárkás” szósz + sült krumpli. Mára az egyik legnépszerűbb német fogás, gyorsétel lett. Németországban évi 800 millió (!!) adagot adnak el belőle, ebből 70 milliót Berlinben. A Volkswagen gyár saját hizlaldát tart fent erre a célra, mivel a wolfsburgi gyár kantinjában évi 1,6 millió adag fogy el. Még sláger és mozifilm is született róla, a sláger minőségéért elnézést kérek :) Hasonlóan a ramenhez, ennek az ételnek is van saját múzeuma. Érdekes a keletkezés története:
1945-50 közt Németországban iszonyú nyomor volt. Éhen éppen nem haltak, de nem sok választott el ettől egy teljes nemzetet. Az ipar és a kereskedelem összeomlott, a városok füstölgő romhalmazok, piac nincs, csak csencselni, feketézni lehet ... de enni azért nyilván kéne valamit. Egy élelmes Trümmerfrau azt találta ki, hogy a brit megszálló bakáktól a feketepiacon (bele sem gondolok, hogy mit adott cserébe, semmi egyebe nem lévén :) "vásárolt" ellátmányba kapott zacskós kecsapot, vusztert és curryport, ebből kevert egyfajta szószt, majd ezt (szintén csencselt) sült kolbászra öntötte, és bódéból árulni kezdte. Ettől az egy szál kolbászospulttól jutott évi 800 millió adagig, plusz a neki szentelt múzeumig az étel.
Nem bonyolult. Egy kis rafinéria kell a porhoz (tekintve, hogy kevesen vannak köztünk brit közlegények), meg persze jó minőségű német hentesáru, utóbbi nélkül bele se fogjunk. Ezt paprikás kolbásszal nem lehet elkészíteni – vagyis nyilván el lehet, de az nem ugyanaz
A port akár nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni, sokáig eláll, de azért ne vigyük túlzásba. Erős íze van, elég belőle egy jó evőkanálnyi a szószba, plusz egy-egy csippentésnyi minden adag tetejére. Vesszük a következőket: egy evőkanál köménymag, egy evőkanál kardamom-mag (lehet héjastul), egy evőkanál koriandermag; most ezt a hármat zsírtalan serpenyőben pirítsuk meg, így intenzívebb az íze. Adjunk hozzá egy teáskanál mustármagot, egy púpozott teáskanál kurkumát, és kávéskanál cayenne-borsot. (12 órától, mutató szerint a képen, középen a cayenne). Az egészet daráljuk le jó alaposan, és zárható edényben, sötétben sokáig el fog állni.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!