A túlélőtúra után tokiói éremről is lehet álmodozni

Lehetett volna sokkal egyszerűbb, rövidebb, egyértelműbb, kevésbé kacskaringós a női kézilabda-válogatott útja Tokióba, de cseppet sem bánjuk, hogy végül nem így alakult. A lényeg az, hogy tizenhárom szűk esztendő, a pekingi játékok után a válogatottunk újra olimpiai résztvevő. A lebonyolításnak köszönhetően széles skálán lehet belőni a magyar esélyeket: a csoportból való továbbjutás akár megnyithatja az utat az éremszerzés felé, kedvezőtlen forgatókönyv szerint öt mérkőzés vár Elek Gábor csapatára Tokióban.

2021. 07. 16. 7:50
női kézilabda-válogatott, tokiói olimpiai, Kovacsics
Kovacsics Anikónak szerencsére időben rendbe jött a sérült válla Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kumamotói mélypont után sokan egy fabatkát sem adtak volna azért, hogy a női kézilabda-válogatott valahogy elvergődik Tokióba. A tavalyelőtti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon minden idők második leggyengébb szereplésével a 14. helyen végzett az akkor még Kim Rasmussen vezette csapat.

Tokió ennek ellenére elérhető maradt, mégpedig azért, mert a 2018-as Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat (a negyedik román és a hetedik magyar) szerzett jogot az olimpiai selejtezőtornán való részvételre, amelyik nem vívta ki a 2019-es vb-n a kvalifikációs tornán való indulás lehetőségét. Ehhez kellett az is, hogy Svédország legyőzze Németországot és megkaparintsa a hetedik helyet Japánban.

Új kapitány(páros), a Ferencváros és a Győr edzője, Elek és Danyi Gábor vette át a kumamotói kudarc után menesztett Rasmussen helyét. Nem sokáig működött – a kézilabdanyelven szólva – páros kapcsolat: a 2020-as dániai Eb-tizedik hely után léptek az illetékesek: az FTC-re épülő csapatot Elek kezébe adták, Danyi azóta másodedzőként tevékenykedik a válogatott mellett, a szezon végén visszavonult klasszis, Görbicz Anita pedig szakmai tanácsadóként segít.

A márciusi pótselejtezőn „élesben” vizsgázott az új felállás – sikeresen. A Kazahsztán elleni ráhangolódás után következett a Szerbia elleni ki-ki meccs, és az élete formájában játszó Kovacsics Anikó, valamint a szülési szabadsága után kivirult Szöllősi-Zácsik Szandra vezérletével a válogatott 31-23-ra kiütötte az ellenfelét, és Oroszország mögött a második, továbbjutó, olimpiai részvételt biztosító helyen végzett.

Kovacsics Anikónak szerencsére időben rendbe jött a sérült válla
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ezután mozgalmas volt a tavasz: Kovacsics porc- és szalag-, Szöllősi-Zácsik vállsérülést szenvedett. A két kulcsember azóta felépült, tagja az olimpiára utazó keretnek, amelyben tizennégyből kilenc játékost ad a bajnok Ferencváros. Tomori Zsuzsanna képviseli a rutint, ő az egyedüli, aki tizenhárom éve tagja volt a pekingi olimpiai keretnek. Bordás Réka az ellenpontja: a debreceni beálló újoncként verekedte be magát a válogatottba. A magas termete szólhatott mellette, Tomorival ők ketten alkothatják majd a védőfalat. Elek a jobbszélső poszton kockáztatott: csak egy klasszikus szélsőt, korábbi tanítványát, a jelenleg a Győrt erősítő Lukács Viktóriát jelölte, de szükség esetén – ahogy az kiderült a Montenegró és Brazília elleni felkészülési mérkőzéseken – a jobbátlövő, Klujber Katrin tudja tehermentesíteni a Bajnokok Ligája all star csapatába beválogatott játékost.

Az olimpián megszokott lebonyolítási rend szerint két hatos csoportba sorsolták a csapatokat. A magyar válogatott a két topfavorit, a címvédő Oroszország mellett a legutóbbi olimpián ezüstérmes, tavalyi Eb-döntős Franciaország mellett Brazíliával, Svédországgal és Spanyolországgal került össze. A legjobb nyolc közé jutás érdekében legalább két győzelem szükséges, és ez kőkemény feladat. A Győrből ismert Eduarda Amorim vezette brazilok minőségét nehéz meghatározni. Mi örülnénk a legjobban, ha csak annyit tudnának, amit a siófoki meccsen mutattak. Ha tényleg nem „altattak” minket, akkor egy győzelem már megvan az áhított kettőből. Spanyolország kemény dió: legutóbb két éve a Japánban rendezett vb csoportkörében 29-25-re ők nyertek, akkor meg sem álltak a döntőig. Idén az ötödik olimpiájukon vesznek részt. Svédországról kellemes emlékeink lehetnek: 2008-ban Pekingben 30-24-es magyar győzelem született a csoportban. A legutóbbi vb-n viszont a svédek nyertek, de ennek talán nincs is jelentősége. Inkább az számít majd, hogy a dán, román, francia és orosz élcsapatokban légióskodó játékosokat hogyan sikerül kikapcsolni a játékból.

Ha megvan a továbbjutás, akkor a másik csoport (Hollandia, Norvégia, Montenegró, Japán, Dél-Korea, Angola) első négy helyezettje közül kaphat ellenfelet Elek Gábor hölgykoszorúja. A három európai válogatott – a norvég, a montenegrói és a holland – továbbjutása biztosnak vehető. A norvég válogatottban hemzsegnek a volt és jelenlegi győri légiósok (Katrine Lunde, Silje Solberg, Nora Mörk, Stine Oftedal, Kari Brattset, Veronica Kristiansen) és náluk játszik a 22 éves kora ellenére a világ egyik legjobbja, a Vipersszel BL-t nyert Henny Reistad. A hollandoknál visszatér a válogatottól korábban elköszönt, de az Estavana Polman sérülése miatt reaktivált Nycke Groot. Montenegró az olimpiai selejtezőn alaposan helybenhagyta, hat góllal győzte le Norvégiát. Hozzájuk képest a két ázsiai és az afrikai csapat gyengébb minőséget képvisel.

Amennyiben a magyar válogatott tovább jut a csoportjából, és szerencsés esetben verhető ellenfelet kap a legjobb nyolc között, az éremszerzés sem tűnik lehetetlennek. Legutóbb 21 éve, Sydneyben nyertek (ezüst)érmet a női kéziseink. Idén a csoportból való továbbjutást is sikernek könyvelnénk el.

A kerettagok és a feladatok

Elek Gábor szövetségi kapitány július 2-án jelölte ki a tokiói olimpiára utazó keretet. Tokióban 15 játékos kaphat lehetőséget, és közülük bármelyik meccsre 14 kézilabdázó nevezhető be egy-egy mérkőzésre. További egy-egy kapus és mezőnyjátékos szintén a csapattal tarthat, ők sérülés esetén cserélhetők be: Helembai Fanny a negyeddöntőkig, Szikora Melinda bármikor lehetőséget kaphat, amennyiben a benevezett 14 kerettag és egy fő tartalék nincs játékra alkalmas állapotban állapotban.

A magyar keret:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC) Jobbszélső: Lukács Viktória (Győr), Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok), Klujber Katrin (FTC), Tomori Zsuzsanna (Siófok), Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Szucsánszki Zita (FTC), Vámos Petra (DVSC), Beállók: Bordás Réka (DVSC), Kisfaludy Anett (FTC), Balátlövők: (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK), Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (FTC). Tartalékok: Helembai Fanny (Vác), Szikora Melinda (Siófok).

A magyarok menetrendje (magyar idő szerint):

július 25., 14.30: Magyarország–Franciaország

július 27., 4.00: Magyarország–Brazília

július 29., 12.30: Magyarország–Oroszország

július 31., 12.30: Magyarország–Spanyolország

augusztus 2., 9.15: Magyarország–Svédország

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.