Csapjunk oda megint a karddal, Szilágyiéknak jön a csapatverseny!

Kardcsapatunknak a nyolc között először az amerikaiakat kell legyőznie.

2021. 07. 27. 18:45
null
Fotó: Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sors ajándékának tekintem, hogy 2007-ben ott lehettem a szentpétervári vívó-vb-n, amelyen Kulcsár Krisztián – a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke – 36 évesen úgy nyerte meg a párbajtőrözők versenyét, hogy a vb előtt mindössze 112. volt a világranglistán, s korábban egyéniben még a legjobb nyolc közé sem került be a világbajnokságokon. (Azt azért ne hallgassuk el, hogy csapatban 1992-ben és 2004-ben ezüstérmet szerzett az olimpián.) Szentpéterváron már a főtáblára is úgy került fel, hogy a selejtezőben egyetlen tussal nyerte meg a sorsdöntő asszóját, majd a 64 között az egyenes kiesésben sorban ötször nyert egy tussal, csak a döntőben nem kellett izgulnunk, ott 15-12-re intézte el a francia Boisse-t.

De nem csak ez az egyetlen magyar csoda történt 2007-ben az orosz városban. A férfi kardcsapatok negyeddöntőjében együttesünk a topfavorit oroszok ellen vívott, már csak két asszó volt hátra, az ellenfél 35-32-re vezetett. Az oroszoknál a kardvívás akkori legnagyobb alakja, a négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok, a 34 éves Sztanyiszlav Pozdnyakov állt fel pástra, aki a tizedik vb-aranyát néhány nappal korábban itt gyűjtötte be az egyéni megnyerésével. Tőlünk a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium negyedik osztályos magántanulója állt ki ellene, aki egy héttel a vb előtt tudta meg, hogy ő is utazik Szentpétervárra, mert csapatunk egyik tagjának szívproblémái adódtak. Azt pedig csak a verseny napján közölte Nébald György szövetségi kapitány, hogy nem biztonsági tartalékként számol vele, vívni is fog. Az első asszóját aztán a 16 között a dél-koreaiak ellen gyorsan elveszítette 5-0-ra. A másodikat viszont megnyerte 8-3-ra, és elkapta a fonalat.

Így érkeztünk el a Pozdnyakov elleni összecsapásához, ezen persze épeszű ember nem fogadott volna rá. Ám a legendát is elpáholta 8-3-ra! Csapatunk ezzel fordított, megverte az oroszokat, aztán a négy között az ukránokat, majd a döntőben a franciákat is a 17 éves gimnazista – olvasóink nyilván már kitalálták –: vezérletével. A Szilágyi, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Decsi Tamás négyest már nem lehetett megállítani.

Így indult az a fantasztikus karrier, amelybe múlt szombaton bekerült a harmadik egyéni olimpiai bajnoki cím – egyéniben ennyit egyetlen kardvívó sem ért el a sporttörténelemben. Szerdán pedig meglehet a magyar csapatarany is Tokióban; a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás (38 évesen!), Gémesi Csanád vb-ezüstérmes négyestől ez már nem lenne csoda.

Tokióban a kardcsapatok versenye szerda hajnalban 3 órakor kezdődik, de ekkor még csak Japán és Egyiptom vív a nyolc közé jutásért, ahol hét együttes már ott van a kvalifikáció alapján. A 4.25-kor kezdődő negyeddöntőben a világranglista második helyén álló válogatottunk az Egyesült Államokkal csap össze. Egyértelműen mi vagyunk az esélyesek, de intő jel, hogy a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián is az amerikaiakkal találkoztunk, ugyancsak nekünk állt a zászló, de mindkétszer alulmaradtunk. A pekingi malőrnek Szilágyi és Decsi is részese volt, csapatunk 45-44-re kapott ki azon a mérkőzésen, s végül csak hetedik lett. (2012-ben nem jutottunk ki az olimpiára, 2016-ban pedig az akkori rotáció alapján a férfi kardcsapatok versenye maradt ki a programból.)

Most a negyeddöntőben még olasz–iráni és orosz–német meccseket rendeznek, valamint a világranglista-vezető dél-koreaiak a Japán–Egyiptom találkozó győztesével csapnak össze.

Az elődöntőkre 6.40-kor kerül sor, s ha a mieink legyőzik az amerikaiakat, akkor az olaszokkal vagy az irániakkal kerülnek szembe a döntőbe jutásért. Szilágyiék tavaly a budapesti világbajnokság döntőjében 45-44-re kaptak ki a dél-koreaiaktól, a papírforma szerint a két csapat most is a döntőben találkozik, mégpedig 12.30-kor. A bronzmérkőzés 11.30-ra van kiírva.

Kardcsapatunk az elmúlt négy évben minden világversenyről éremmel tért haza, ám csak egyszer arannyal, mégpedig a 2018-as újvidéki Európa-bajnokságról. A világbajnokságokon két ezüstöt és egy bronzot, a kontinenstornákon az említett arany mellett egy ezüstöt és egy bronzot szerzett.

Újvidéken arany került Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Szatmári András nyakába
Fotó: Magyar Vívószövetség

– Nagyon bízom benne, hogy Áront a harmadik olimpiai aranyérme, az, hogy sporttörténelmet írt Tokióban, csak még erősebbé teszi – mondta a Nemzeti Sportnak a férfi kardválogatott vezetőedzője, egyben Szilágyi mestere, Decsi András. – Emellett abban is bízom, hogy a többieket is megerősíti ez a siker abban a hitükben, hogy a csapatversenyen jelentős esélyeink vannak.

A dél-koreaiak a legutóbbi három világbajnokságot megnyerték, de a legutóbb hajszál választotta el a mieinket a sikertől. S azóta lett egy háromszoros olimpiai bajnokunk.

Jöhet a csatakiáltás: „Magyarok!”
Fotó: Magyar Vívószövetség

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.