időjárás 3°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

A szemünk előtt valósul meg a Krekó-stratégia

Bácskai Balázs
2020.12.29. 14:46
A szemünk előtt valósul meg a Krekó-stratégia

– Milyen társadalmi reflexek hívják életre és tartják mozgásban az összeesküvés-elméleteket? Mi a különbség az álhír és a dezinformáció között? Hogyan alakítja át a valósághoz való viszonyunkat az úgynevezett „igazságon túli” politikai kommunikációs gyakorlat? – többek között ezekről a témákról ír Krekó Péter Tömegparanoia című könyvében, ahol állítása szerint tudományos alapossággal járja körül az összeesküvés-elméletek témakörét. Az elmúlt években Krekó, a Political Capital nevű elemzőcég vezetője számos alkalommal szerepelt a médiában a téma kapcsán. Most azonban úgy tűnik, hogy az általa sokat kutatott jelenséggel ő maga is azonosult.

A minap a Politico című brüsszeli liberális lapnak azt találta mondani a 2022-es választások és a létrejött baloldali összefogás kapcsán, hogy: – A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor [Orbánnak] kell viselnie a politikai következményeket.

Azonnal felmerül a kérdés, hogy a baloldallal szívélyes viszonyt ápoló elemző, akinek cége vélhetően üzleti kapcsolatban is áll – de bizonyos, hogy a múltban állt – ezekkel a politikai formációkkal, ezt tanácsolja a szivárványkoalíció pártjainak, vagy pedig a stratégiát kottyantotta el?

Sajnos az eddigi események ez utóbbit valószínűsítik. Sokan sokféleképpen nevezték a baloldali összefogást, de találó lehet az álhírkoalíció kifejezés: csak az idén álhíreket terjesztettek külföldön a rendkívüli jogrend kapcsán, Korózs Lajos és Szabó Tímea roadshow-zott az álmentős valótlan történetével, Korózs még a halálozási statisztikákkal is bűvészkedett. Mindeközben számolatlanul ontották az álhíreket a baloldali pártok által pénzelt álhírgyárak.

Legújabb, mai közleményében pedig a Jobbik mutatta be, hogy mire készülnek. Három követeléssel álltak elő, amely a vakcinára vonatkozik. Először is azt akarják, hogy „csak biztonságos és már engedélyezett, bizonyítékokon alapuló vakcinával oltsák a magyar embereket”, ami azért baromság, mert ez eddig is így történt. A balra állt párt ellenzi a regisztrációt, amely pedig azért lehet fontos, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre. Végül pedig azt követelik, hogy ne járjanak többletjogok a beoltottaknak – mintha ez valaha is szóba került volna.

Úgy tűnik, a Krekó-stratégia már a megvalósítás fázisába lépett.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.