Hadjárat indult Erzsébetváros névadója ellen (frissítve)

Niedermüllerék számára Sissi királyné és a magyar címer is rémisztő képződmény.

Juhász Attila
2021. 03. 26. 8:45
-
Budapest, 2018. november 15. Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, becenevén Sisi újonnan felavatott bronzszobra, R. Törley Mária szobrászművész alkotása a belvárosi Madách téren az átadás napján, 2018. november 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő lépésre szánta el magát a DK-s Niedermüller Péter által vezetett balliberális erzsébetvárosi önkormányzat. Azt az ép elmével felfoghatatlan és egyébként is védhetetlen intézkedést akarják megtenni, hogy eltávolítanák helyéről a Madách Imre téren, vagyis a VII. kerület kapujában álló szobrot, amely a kerület névadójának, a magyarok iránti őszinte szeretetéről ismert, tragikus sorsú magyar királynénak, Erzsébetnek, azaz Sissinek állít emléket.

Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, becenevén Sissi újonnan felavatott bronzszobra, R. Törley Mária szobrászművész alkotása a belvárosi Madách téren az átadás napján, 2018. november 15-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Origó.hu cikkéből az is kiderül, hogy Niedermülleréket elsősorban az alkotás közepén látható magyar címer zavarja, mert az szerintük „megosztó”.

Döbbenetes vélekedés!

De hát mit is várhatunk, mit is várhattak volna a jóérzésű erzsébetvárosi magyarok egy olyan kerületvezetőtől, aki egész sor egyéb provokatív intézkedése – gondoljunk csak a Damjanich utcai Molnár Antal Zeneiskola diákjai elleni hadjáratra – mellett leginkább azzal vált hírhedtté, hogy egy televíziós interjúban a fehér, keresztény, heteroszexuális embereket rémisztő képződményeknek nevezte.

A jelek szerint Erzsébetváros Gyurcsány-párti fura ura most egy pompás szobornak akar nekimenni, vélhetően hasonló indíttatásból.

Nekem erről az egészről egy réges-régi Moldova György-novella jut eszembe, melyben arról volt szó, hogy a részeges jobbhalf és egy másik, hozzá hasonlóan ittas egyén tettleg bántalmaztak egy lovas szobrot azzal az ürüggyel, hogy a szobor sértő megjegyzéseket tett rájuk.

Ez azonban sajnos nem egy szatirikus történet, hanem a keserű valóság, és úgy tűnik, hogy Niedermüllernek és társainak még alkoholt sem kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy egy lenyűgöző képzőművészeti alkotásra támadjanak.

U.i.: Az Origó.hu cikkének a linkjére azért is érdemes kattintani, mert ott néhány komment is olvasható a felháborodott kerületi lakosoktól.

Az erzsébetvárosi önkormányzat közleményt adott ki a szoborral kapcsolatos szavazásról, amit változtatás nélkül közlünk: „Szó sincs a Sissi-szobor eltávolításáról! A Színes Erzsébetváros játékos szavazást indított a Madách téri Sissi-szoborról. Arra voltak kíváncsiak, olvasóik közül ki gondolja úgy, hogy a szobornak a téren van a helye. Úgy tekintettünk erre a tőlünk független kezdeményezésre, mint egy játékra, illetve mint a szabad véleménynyilvánítás lehetőségére. A kerülettel kapcsolatos fontos döntéseket azonban nem egy Facebook-szavazás alapján hozzuk meg. A Sissi-szobor tehát marad a Madách téren, annak eltávolítása sosem volt tervben, bármit állítsanak is a kerület fideszes képviselői és a kormánymédia.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.