Klímakatasztrófa érte Karácsonyt

„Szálljanak ki, és menjenek gyalog!”

Kis Ferenc
2021. 06. 10. 10:11
null
20200902 Budapest Fővárosi forgalom fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat vártunk rá, de végre megérkezett, itt van a nyár, boldogan szívhatjuk magunkba az életet adó nap sugarát. Nyilván így van ezzel Budapest főpolgármestere is, de talán elvétette a mértéket és túl sokat tartózkodott a szabadban, ahogy mondani szokás: megsütötte a nap. Nehéz lenne más magyarázatot adni arra a kiszólására, amivel a maga részéről lerendezte a közlekedési káosz miatt támadt elementáris felháborodást. Napok óta emberek tízezrei kerülnek megváltozott tudatállapotba ahogy az autójukban ülnek, illetve egy helyben állnak és néha araszolnak pár métert a dugóban, olykor háromszáz métert akár húsz perc alatt abszolválva.

Mindezek után a 99-esek, vagyis a „nagyon sokak” jelöltje azt a vicces mondatot volt képes kipréselni a szájából, hogy akinek nem tetszik a dugó, az szálljon ki a kocsiból és menjen gyalog.

Szegény dédnagymamám szokta mondani egykor, hogy bolond lyukból bolond szél fúj, és akár ennyivel el is intézhetnénk Karácsony reakcióját, amennyiben ő egy falusi, de inkább belvárosi romkocsma pultját támasztó, a nép egyszerű gyermeke lenne. Persze véletlenül sem szeretném megbántani bármelyik kocsmában poharazó honfitársunkat, mert ilyen bődületes marhaság keveseknek jutna eszébe.

Karácsony azonban nem egy hóbortos civil, hanem a nemzet fővárosának, egy kétmilliós világvárosnak az első számú vezetője, sőt már bejelentkezett az egész ország irányítására, miniszterelnöki ambíciói vannak. A valóságban viszont úgy viselkedik, mint egy koravén gyerek, aki ugyan nagyra nőtt, de a feje lágya még nem nőtt be. Azok után, hogy hetek óta a legabszurdabb hazugságsorozatot adja elő a hiperpasszív angol nyelvtudásáról, a páratlan napokon nem létező, párosakon „de bizony megvan” nyelvvizsgájáról, vagy az éppen elkallódott, de majd valahol talán egyszer meglelhető egyetemi szakdolgozatáról, most éppen azt érezte menőnek, ha beszól egy vaskosat a „keveseknek”, a csupán pár százezer budapesti autósnak.

Mellesleg a gigadugók nemcsak nekik okoznak bosszúságot, mert a gyalogosok is nyelhetik a megnövekedett mennyiségű kipufogó-gázt, a tömegközlekedés szintén túlterheltté vált a közlekedési káosz miatt, amit a fővárosi vezetés az esztelen döntéseivel teremtett. Persze miért pont a nyári felújításokban várjunk bármilyen észszerűséget, összehangoltságot, tervszerűséget? A biciklisávokat és a buszsávokat is úgy alakították ki, mintha valaki bekötött szemmel találomra húzogatott volna vonalakat a térképen. Semmilyen közlekedésszervezési logika nem fedezhető fel abban sem.

Az autósoknak címzett mondata ráadásul bicskanyitogatóan cinikus is, amit valószínűleg nem képes felfogni, különben nem ejtette volna ki a száján. Ezek után Karácsony teljesen méltatlanná vált nemcsak a főpolgármesteri posztra, de egy lepkegyűjtő egyletet sem szabadna rábízni. Jobb helyeken már most le kellene mondania ilyen förtelmesen ostoba és egyben vérlázító nyilatkozat után.

Ez az ember képtelen megérteni és átérezni a felelősséget, amit egy ilyen tisztség megkövetel, meg sem próbált eligazodni a főváros vezetéséhez nélkülözhetetlen közjogi kérdésekben, hiszen soha nem vette komolyan a pozícióját, ő csak egy kirakatfigura. Már azon a októberi estén, amikor megválasztották főpolgármesternek, pontosan tudta, hogy a következő szerepére kell készülnie, miniszterelnök-jelöltnek építgetik 2022-re. Egy darabig sikeresnek is tűnt az imázsépítés, de már az előválasztásra bejelentkezés pillanatában, a rajtvonalnál hasra esett, és azóta hibát hibára halmoz, lassan egész Budapestet magára haragítja, vidéken meg soha nem volt népszerű.

Talán így másfél év távlatából értelmet nyert az első nagyívű döntéseinek egyike, a klímavészhelyzet kihirdetése a fővárosban. Azt ugyan ma sem tudja senki, hogy ez konkrétan mit jelent, milyen gyakorlati lépésekkel jár, de annyi következtetést levonhatunk, hogy a globális felmelegedés Karácsony urat hiperérzékenyen érinti.

Forrósodik a talaj a lába alatt.

Borítókép: Havran Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.