időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

A terhes férfiak és a Telex

Belák Tamás
2021.09.15. 17:58 2021.09.15. 19:06
A terhes férfiak és a Telex

Amivel a Fidesz nem ért egyet, az rossz dolog nem lehet.

Sokféleképpen közölhette volna a Telex azt a számukra a tények ismeretében hírértékű tényt, hogy jövőre érkeznek a terhes férfi és terhes (gendersemleges) személy-emojik a Google és a Facebook emoji-palettájába.

Megtehette volna tárgyilagosan, körítés nélkül, vagy megtehette volna úgy, hogy leírja róla a véleményét, legyen az akár kisebb vagy nagyobb üdvrivalgással kísért ünneplése az alapvető biológiai tények újabb meggyalázásának. Mindenki tudja, hogy imádják az ilyesmit, miért is tagadnák?

Ehelyett a jól bevált maró irónia és az állásfoglalás alól való sunyi kibújás kettősét választották, és a következő címmel adtak hírt a dologról:

Jön a Fidesz kedvenc új emojija: a terhes férfi

A cikk végén még ezt még megfejelték ezzel a mondattal:

Lehet, hogy már Kocsis Máté is dob egy terhes férfi-emojit a kormánytagoknak, mielőtt benyújtják az új javaslatokat a melegellenessé eltérített pedofiltörvényhez…

Valahogy így tudnám lefordítani a fentieket: itt ez az új dolog, ami biztosan csípi majd a homo- és transzfób fideszesek, főleg a melegek első számú ellenségének, Kocsis Máténak a szemét. És ez nagyon mulatságos lenne ugyebár, csak azt felejtették el, hogy Kocsis Máténak (meg úgy a nem rettenetesen unatkozó embereknek általában) valószínűleg kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy emojikon mérgelődjön.

Részükről nem mernek odáig merészkedni (még), hogy kiálljanak teljes mellszélességgel a terhes férfiak ideája mellett, így a saját álláspontjuk megfogalmazása elmarad. Valószínűleg úgy gondolják, az új emojik csak emojik, még véletlenül sem lehet összekapcsolni a dicső Nyugaton divatossá vált genderszemléletek térhódításával, mint a nem-bináris nemi identitás agyréme vagy a klasszikus nemi szerepek dekonstrukciója. Ha meg mégis össze lehet, annál jobb.

Az állásfoglalás helyett tehát a Fideszből és úgy en bloc a heteronormatív beállítottságúakból űznek gúnyt feltételezve, hogy olvasóik mind olyan felvilágosult értelmiségiek – értsd: Fidesz- és ciszhetero-gyűlölők –, akik mindezen remekül szórakoznak majd.

Látom is magam előtt, ahogy a fiúnak született, önmagát nőként azonosító, de életét hétvégenként tarajos gőteként tengető olvasójuk heves egyetértésében továbbítja ezt a jeles írást a kedves ismerősének – mondanám, hogy barátjának, de az az illető nemének előfeltételezése lenne, és tetszik tudni nincs neki olyan már három napja.

A borítóképen az új terhes férfi-emoji bajszos változata. Forrás: emojipedia.com

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!