idezojelek

A Telex nagyon elhitte, hogy leleplezte a Magyar Nemzetet

A „függetlenobjektív” médiában képtelenek feldolgozni, mikor egy oldalon egynél többféle stílusú írással találják szembe magukat.

Cikk kép: undefined

Nagy a zavar a Telex szerkesztőségében. Most, hogy az előválasztási parádéből kiesett a favorit, nem nagyon tudnak mit kezdeni magukkal. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy bombasztikus „sorok között olvasós” cikkükben olyan vehemenciával ferdítik a valóságot ezúttal a Magyar Nemzet rovására, hogy az írás minden mondata bűzlik az izzadságszagtól.

Történt ugyanis, hogy a Magyar Nemzet keddi számában és az online felület címlapján szereplő cikk sorra vette, hogy mely baloldali politikusok álltak be Dobrev Klára mögé, és hogy milyen dicsérő szavakkal illették Gyurcsánynét. Emellett a cikk azt is említette, hogy milyen elmarasztaló megnyilatkozásokat tettek a baloldalról Márki-Zay Péterre.

A Telex cinikus hangvételű cikke azt kifogásolta a szóban forgó írásban, hogy abban a Dobrevet dicsőítő baloldali figurák felsorolása és idézése mellett „sehol sem volt egy jelzős szerkezet, mondjuk, hogy korrupt, bukott, tolvaj, tehetségtelen”.

A cikk szerzője emellett azt is a Magyar Nemzet szemére veti, hogy hiányoznak a kérdéses anyagból a (szerinte) lapunk által kedvelt fordulatok, mint: „az ellenzéki előválasztás egy színjáték. A moslékkoalíció színjátéka. Egy bohóckodás. Aztán nincs benne leírva Gyurcsány Ferenc neve, így az a szó sem, hogy feleség”.

Mi ez, ha nem a  „van rajta kalap − nincs rajta kalap” klasszikus példája?

Úgy tűnik, a begyepesedett szokások és sablonok világában létező telexesek képtelenek feldolgozni, mikor egy oldalon egynél többféle stílusú, narratívájú vagy műfajú írással találják szembe magukat. Ha egy általuk kevéssé szívlelt oldalon a prekoncepcióikkal nem megegyező tartalmat látnak, egyből összeesküvés-elméleteket, mögöttes érdekek érvényesítését és az olvasók tudatos megvezetését vélik felfedezni a háttérben.

Persze szó sincs róla, hogy ne lenne igaz, hogy a Magyar Nemzet élni szokott a fenti jelzőkkel, amikor kritika alá vonja ezeket a közéleti szereplőket. Arról van szó, hogy a Telex által kipécézett, felsorolásra és idézetekre épülő cikk egészen más eszközökkel operál, mint mondjuk a Magyar Nemzet Dobrevről készült mai írása. Ha tehát kettővel több cikket elolvasnának naponta az oldalunkon, talán észrevennék, hogy műfaj, stilisztika és üzenetrendszer szempontjából nagyobb diverzitás jellemzi az anyagokat, mint a  „függetlenobjektív” média sivatagában . 

Az alapvető különbség a két fajta újságírás között az, hogy míg az egyik oldal egy értékrend mellett kötelezi el magát, addig a másik (a Telex, 444, HVG, 24.hu és társaik által képviselt) oldalon egyetlen, erősen érdekvezérelt narratíva köré épül valamennyi  – stilisztika és vérmérséklet szempontjából is hasonló mértékben változatos – anyag, ami csak publikálásra kerül.

Borítókép: Facebook

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.