idezojelek

Rasszista gyerekek

Az UEFA olyan problémával találta magát szembe, amit eredetileg ő idézett elő.

Cikk kép: undefined

Tegnap este Sparta Praha–Rangers mérkőzést rendeztek az Európa-ligában, a játéknál azonban sokkal izgalmasabb a lelátón fejét felütő rasszizmus témája. Annak ellenére, hogy korábban a cseheket az UEFA zárt kapus mérkőzésre ítélte egy korábbi meccsen hallható majomhuhogás miatt, végül meggondolták magukat, így a skótok elleni összecsapásra a 14 év alatti gyerekeket és felnőtt kísérőiket végül mégis beengedték.

A probléma gyökere, hogy a Generali Aréna lelátóin helyet foglaló 11 ezres tömeg személyes hadjáratot indított Glen Kamara, a skótok színes bőrű hátvédje ellen. A megcsappant átlagéletkorú közönség minden egyes labdaérintésénél hangos fújolással illette a finn focistát, ez pedig sem a játékos ügyvédjének, sem a külföldi sajtónak nem nyerte el a tetszését, akik természetesen egy emberként kiáltottak szégyenteljes rasszizmust a meccs után.

A dolog azonban nem ennyire fekete-fehér. 

Tudni kell, hogy Glen Kamarának korábban volt már balhéja Csehországban, akkor a Slavia Praha védője, Ondrej Kudela használt vele szemben rasszista jelzőket, Kudelát tíz mérkőzésre büntették, viszont Kamara is kapott egy 3 meccses eltiltást, amiért később a játékoskijáróban megtámadta ellenfelét. Ezek a dolgok nem felejtődnek el. Aki szurkolt már életében, az ismeri a csapatok közti gyűlöletet, aminek kiváltó oka általában nem a bőr, hanem a csapat mezének színe, ezen pedig nem változtat az a tény sem, hogy a meccs előtt a székekre rasszizmusellenes szórólapot helyeztek el a szervezők.

Ha a lelátón ülő gyerekek velejéig romlott rasszisták lennének, a Rangers többi fekete játékosát is bántották volna, hiszen volt belőlük szép számmal. Itt személyes bosszúról, Kamara ellenes hadjáratról volt szó. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy iskolás korú fiatalokról beszélünk, tudjuk, hogy milyen szertelenek, talán fogalmuk sem volt, miért fújolnak, de mivel mindenki más is csinálta, így ők is csatlakoztak a „játékhoz”. Sokan közülük lehet először voltak meccsen, tetszett nekik a közös kiabálás, a felfokozott hangulat,  a több ezer ember által teremtett atmoszféra.

A Rangers edzője, Steven Gerrard is azt erősítette meg, hogy ő maga nem tapasztalta meccs közben a fújolást, így arra intett mindenkit, hogy várják meg a hivatalos vizsgálat eredményét. Egy olyan probléma objektív vizsgálatának eredményét, amit maga az UEFA idézett elő saját döntésének megváltoztatásával. Az UEFA, ahol a kettős mérce és a kettős látás folyamatos probléma, akik sportot űznek a magyarellenes megnyilvánulásokból, akik nemrég még a keblükre ölelték a többnyire csürheként viselkedő, az egymást is agyonverő angol bagázst, akik szemet hunytak a svájci Young Boys kritikus molinója felett és akik bagatell büntetést szabtak a magyar himnuszt meggyalázó szivárványos szurkoló miatt a németekre. Ne legyen igazam, de a jelenlegi nemzetközi állapotokat elnézve nem sok jóra számíthatnak a vérmes, cseh kisiskolások…

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: A háttérben a Sparta Praha játékosai, az előtérben a térdelő Glen Kamara a mérkőzés kezdete előtt. Fotó: YouTube/Képernyőfotó

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.