idezojelek

Választás nélküli választás

Baloldali burleszk: egyes választókerületekben az összes résztvevő számánál is több volt az érvényes szavazat.

Cikk kép: undefined

Úgy hírlik, hogy Brazília provinciálisabb részein még a pontos időt is jelentős nehézségekbe ütközik megtudni, mivel jellemzően más-más információt kapunk, ha különböző járókelőket kérdezünk meg, de állítólag még a köztéri órák is eltérő időt mutatnak. Bár nem tudni, hogy ennek a lazaságnak köze van-e a baloldalisághoz (a kommunizmus és a szocializmus eszméi a világ más tájaihoz képest nagyobb népszerűségnek örvendenek Dél-Amerikában), ám az adatokkal kapcsolatos hasonló „nagyvonalúság” tapasztalható a szivárványkoalíció előválasztásán is. Ugyanis a Gyurcsány-show Facebook-oldalán közzétett eredmények között egyebek mellett olyan furcsaságokról lehet olvasni, mint hogy egyes választókerületekben az összes résztvevő számánál is több volt az érvényes szavazat.

Számos más burleszkbe illő elem is akadt a szivárványkoalíció által a demokrácia ünnepeként aposztrofált előválasztáson. Sokan emlékezhetnek még az Erik, az angolna néven elhíresült sportolóra, aki a 2000-es sydney-i olimpián úgy nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás egy előfutamát, hogy egyedül indult, mivel a versenytársait diszkvalifikálták. Bár Eric Moussambani Malonga még a 200 méteres világcsúcson is túlcsúszott a közel kétperces eredményével, ellenfelek híján akkor is ő jutott volna tovább, ha egy hét alatt teljesíti a távot. Hasonló helyzet alakult ki a baloldal jelöltválogató eseményén, ahol a 106 egyéni választókerület több mint tíz százalékában mindössze egyetlen, kihívó nélküli jelölt indult. 

Szabó Tímea, Varju László, Schmuck Erzsébet és a többi nyolc „magányos” jelölt az adott választókerületben leadott szavazatok száz százalékát söpörték be, mivel a választópolgárok még véletlenül sem húzhatták be másra az ikszet, a szavazólapokon egyetlen név árválkodott. Így gyakorlatilag mindegy volt, hogy egy vagy tízezer szavazatot kapnak. A 11 körzetben összesen közel ötvenezer szavazatot kellett összeszámolni, ami főleg annak fényében figyelemre méltó, hogy éppen a szavazatszámlálás miatt húzódott el jócskán az első forduló eredményeinek a kihirdetése. Erre az értelmetlenségre még a görög mitológiabeli Sziszüphosz is csettintene. 

Kíváncsian várjuk, milyen borzongató furcsaságokat hoz majd Gyurcsányék szocialista szellemvasútjának második köre!

(A borítókép forrása: Facebook)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.